Norge er ledende innen energisparing og miljøegenskaper på bygg. Stadig dukker det opp nye passivhus og Breeam-sertifiserte prosjekter. Et av kroneksemplene er Powerhouse Kjørbo, base for nettopp Asplan Viaks veletablerte gruppe av miljø-og energirårgivere.

Strand-Hanssen kom nylig fra NCC der hun arbeidet med energi- og miljøfag, som også var emne for hennes diplomoppgave.
- Enkelte stusset litt da jeg i min oppgave valgte å studere hvordan materialer bestemmer miljøkvalitet i et bygg. Siden har miljø- og energifaget tatt av i alle retninger. Miljø-, energi- og CO2-perspektivet preger den tekniske utviklingen, og er en uunnværlig kvalitet som bidrar til å skape verdier og omdømme for både næringsliv, samfunn og enkeltpersoner, sier Strand-Hanssen.

NCC skole
Strand-Hanssen kan også slå en doktorgrad i bordet om det skulle behøves.
Trolig blir det ikke nødvendig, hun kommer til oppgaven rett fra den virkelige verden. Som miljøsjef hos NCC i syv år har hun sett hvordan ting foregår, og ikke minst hva byggherre bestiller.
- Det er imponerende hvordan entreprenørene har klart å omstille seg på kort tid. Teknologi og kunnskap er tigjengelig, og som utførende ledd kan entreprenør bidra med løsninger og sørge for grønne byggemetoder. Det var en viktig og god skole for meg hos NCC, sier Strand-Hanssen.
Erfaring fra den virkelige verden er ifølge Strand-Hanssen en god ballast for en rådgiver.
- Det finnes muligheter, men også begrensninger. Som rådgiver må man både kunne faget også se praktisk på det hele, fra planlegging til drift, sier hun til VVSForum.

Solid fagmiljø
Strand-Hansen kommer til et veletablert fagmiljø i alle betydninger av ordet. Asplan Viak er i dag størst og ledende på miljøfag. Med det «grønne» bygg Powerhouse Kjørbo har man signalisert ambisjoner, også for egen del. Strand-Hanssen opplever Asplan Viak som en spennende arbeidsgiver fordi de skiller seg litt fra de andre.
- De har ingen eierselskaper som skal ha utbytte. Asplan Viak eies av en norsk stiftelse. Selskapet har en bred faglig sammensetning og stort rom for faglig utvikling, der stifelsen bidrar. Det fremste formålet til Asplan viak er å drive samfunnsutvikling med bærekraft som grunnleggende utgangspunkt, sier Sigrid.  Hennes inntrykk er at dette er innarbeidet i bedriften og no som tas på alvor. Det er viktig å fortsette med dette og holde på sin egenart i den utviklingen bransjen er inne i.

Oslo og Trondheim
Sigrids gruppe teller 30 rådgivere, fordelt på Oslo og Trondheim. På kundelisten finner man de store eiendomsbesitterne og entreprenørene i Norge, i tillegg til offentlige kunder og en rekke internasjonale virksomheter.
At den europeiske romfartsorganisasjonen ESA valgte Asplan Viak til å utføre livsløpsanalyser på sine romfartssystemer, produksjonssystemer og materialer vitner om solid omdømme og kompetansen. Men det viser også hvor viktig energi og miljø er blitt for kunden.
- Vi benyttet dette fagmiljøet hos Asplan Viak  fra NCC. Her finner man etter min mening de beste rådgiverne og den lengste erfaringen. Asplan Viak har arbeidet med miljørevisjoner og miljøsertifisering av bygg i en årrekke. Jeg kommer til denne oppgaven med stor respekt for hva man har av kompetanse, sier Sigrid.

Lavkarbon byen
I dag etterspør markedet bærekraftige bygg, også fordi de er både lønnsomme og produktive. Det grønne perspektivet stopper ikke ved byggets fire vegger, det strekker seg ut og handler om god planlegging av bærekraftige samfunn. Strand-Hanssen ser kunnskap om miljø- og energi som et verktøy i å planlegge framtidens byer.
- Slik arkitekturen bidrar til estetisk stimulerende og gode rom kan miljøfag bidra til bærekraft og grønne beslutninger. Her kan energi-fangst og fornuftig energibruk bidra til å skape bedre livsmiljø.
Framtidens byer ligger allerede på tegnebrettet. Den vestlige verden med sitt store energibruk må trolig re-definere hva som er viktig og hva som er nødvendig.
Asplan Viak hadde nylig besøk fra Masdar City. Dette blir lavkarbon-byen, som skal hjelpe Abu Dabis økonomi fra oljebasert til en mer kunnskaps og innovasjonsbasert økonomi.

Tverrfaglig planlegging
Et viktig område for Asplan Viak er tverrfaglig tidligfase-planlegging, også kalt integrert energi design (IED). Gjennom dette åpnes et handlingsrom for beslutninger som har stor betydning for ytelsen til bygget til lavest mulig kostnad.
Strand-Hanssen har erfart at ofte er det om å gjøre å få spaden i jorda så raskt som mulig, selv om erfaring viser seg at det lønner seg å legge mer tid og ressurser i planlegging og prosjektering.

- I Asplan Viak har vi studert dette blant annet i EU-prosjektet Market Transformation Towards Nearly Zero Energy Buildings Through Widespread Use of Integrated Energy Design (MaTrID).  Her fant vi at i byggeprosjekter som har implementert ID kan investeringskostnadene bli rundt 5 % høyere, men de årlige driftskostnadene blir redusert med så mye som 40-90 %, forklarer Strand-Hanssen.
Byggets ytelse bør dermed vurderes i et livssyklusperspektiv, både med tanke på kostnader (LCC) og miljø (LCA).
- Her har byggebransjen store muligheter, avslutter hun.


Sigrid Strand-Hanssen er utdannet sivilingeniør innen Miljø og ressursteknikk (NTH 1996) og har en doktorgrad fra 2003. Hun har vært ansatt i SINTEF Byggforsk og Norconsult, og kommer nå fra stillingen som avdelingsleder for Energi og Miljø i NCC Construction. Strand Hanssen erstatter Fritjof Salvesen, som etter 20 år som leder, etter eget ønske går over i rollen som mentor og oppdragsleder.