Bare 38 prosent mener at lavere trygdesatser vil bidra til at færre går på trygd og flere kommer i arbeid, viser undersøkelsen, som er utført av Synovate for Næringslivets Hovedorganisasjon, NHO.

– Da vi stilte spørsmålet for ett år siden var det 42 prosent som svarte det samme, så andelen har sunket, sier direktør Erik Dalen i Synovate, som er faglig ansvarlig for undersøkelsen.

66 prosent tror det vil hjelpe å skjerpe kravene for å motta trygd. 42 prosent mener lavere skatt på inntekt vil få flere i arbeid.

– Men langt flere har tro på mykere virkemidler. Ni av ti spurte mener opplæring, etterutdanning og bedre tilrettelegging i arbeidslivet har mer effekt. Nesten like mange peker på behovet for å begrense frafallet i skolen og aktiv oppfølging fra myndighetenes side, sier Dalen.

Positivt
– De tiltakene folk har mest tro på er jo også sentrale i avtalen om inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, som er en bred fellesdugnad for å redusere langtidsfraværet og avskallingen fra yrkeslivet, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Han synes det er svært positivt at så mange av de spurte legger vekt på viktigheten av å begrense frafallet i skolen.

– 84 prosent tillegger dette stor eller ganske stor vekt. Folk flest har tydeligvis forstått at det ligger en stor fare i at så mange dropper ut av skolen, sier Oppegaard.

Å snu denne utviklingen mener han er avgjørende for en god rekruttering til arbeidslivet og for å kunne trygge velferdssstatens økonomi.

Truer velferden
– Uten høy og dokumentert kompetanse vil man i fremtiden leve svært risikofylt, for kravene vil bare fortsette å øke. Dette er viktig for den enkelte og for at velferdssamfunnet skal kunne fortsette å fungere godt. Andelen som står utenfor yrkeslivet kan ikke fortsette å stige, sier Oppegaard.

NHOs årskonferanse 5. januar vil rette søkelys mot den norske velferdsstatens finansieringsproblem.

– Vi har bevilget oss stadig bedre velferdsordninger og skjøtet på med oljepenger. Men dagens ordninger er ikke bærekraftige, sier Oppgaard.

Tre bølger er særlig utfordrende, påpeker han: Eldrebølgen, migrasjonsbølgen og trygdebølgen.

– Hvis vi ikke gjør noe med dette risikerer vi å havne i velferdsfellen, som betyr at vi ikke lenger vil ha råd til å holde det nivået vi har lagt oss på, sier Svein Oppegaard.

På NHO-konferansen møtes politikere, næringslivsfolk og fagøkonomer for å diskutere hva som kan gjøres.