Om han gjerne ville, klarte han ikke å gi noe entydig svar på om det ene var bedre og mer lønnsomt enn det andre.

Mange forhold spiller inn og påvirker valget,i et tilfelle er det mest riktig og lønnsomt med Biorenergi, mens i et annet tilfelle kommer varmepumpen best ut. Gilje snakket mye om penger og miljø, som er de faktorene som avgjør valget.

– Byggherren vil alltid benytte den rimeligste energibæreren, konstaterte Gilje, og forklarte regnestykket på følgende måte; Prisen per kw pluss investeringskostnad pluss driftskostnader er lik totalkostnad.

– Energiprisene vil generelt øke, og energibransjen driver også butikk og alle legger seg så høyt som mulig i pris, være seg olje, strøm, fjernvarme, flis, gass, fastslo Gilje.

Kostnader
Når det gjelder investeringskostnadene, hadde Gilje regnet seg frem til at den største investeringen var en væske/vann varmepumpe, og den billigste en luft/vann varmepumpe. Bioenergi med flis, pellets eller gass, et sted midt i mellom. Rangeringen på energikostnader er at flis er billigst og luft/vann pumpe dyrest. Men usikkerhetsfaktorer som bl.a. tilgjengelighet gjør at det ikke kan gis noe entydig svar. Finanskostnadene var som ventet lavest på de rimeligste investeringene. Isolert sett i forhold til økonomi er det i grove trekk uavgjort mellom bioenergi og varmepumper. Ved ombygging av anlegg er biobaserte løsninger billigst.

Miljø
-TEK 10 setter krav til miljøvennlige løsninger, og en biokjele er betydelig mer miljøvennlig enn varmepumpe, og generelt sett er bioløsninger vesentlig bedre på miljø, konstaterte Gilje. Men også her er det mange usikkerhetsfaktorer som gjør at svaret ikke er entydig.

Så langt kunne det se ut som at bioanlegg kom best ut totalt sett, men så ramset Gilje opp forutsetninger som må være tilstede på både flis- og pelletsanlegg for at det skal stemme.

Er pellets tigjengelig i området, er det flistilgang i området?.Flis må være kortreist for å være lønnsom. Er det plass til en stor silo (flis og pellets krever det), logistikken i anlegget – en skole ønsker for eksempel ikke trafikk av store lastebiler med levering av flis og pellets, var spørsmålene Gilje stilte?

Konklusjonen må bli som Gilje sa det, - Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Men oftere enn man tror vil en biobasert løsning være gunstig økonomisk og ikke minst miljøvennlig, avsluttet han.