Tittelen på hans foredrag under konferansen er Low-hightech. Her vil han fortelle om be baumschlager eberles bærekraftstrategi og presentere sitt eget, nye kontorbygg 2226 i Lustenau, Østerrike. Bygget er enkelheten selv. Et kubisk volum. Vegger som består av 100 prosent luft, tegl og leire fra innerst til ytterst. Rikelig romhøyde på 3,3-4,5 meter, og ingen nedsenkede himlinger. Det trengs ikke, for bygget er ribbet for kanaler og ventilasjonsanlegg.
”2226” som er et dokument som refererer til komfortkravet i bygget, viser at temperaturennormalt skal ligge mellom 22 og 26 grader.
Dette skal oppnås med enklere midler: Datamaskinene er radiatorer (supplert med menneskelig varme), den tunge bygningen selv er kjøleanlegget og luften tas ved behov inn gjennom ventiler i ytterveggene, som styres manuelt eller ved CO2 sensorer. De tredoble passivhusvinduene sitter dypt i de 78 cm tykke veggene for å unngå både mekanisk solavskjerming og overoppheting.
Dette er ikke et passivhus etter reglene, men kanskje et passivhus i ordets egentlige forstand? All overflødig teknologi og tekniske anlegg er skrellet bort. Og dermed også anslagsvis 30 prosent av kostnadene i et normalt kontorbygg. Istedenfor er det investert i ”enkelhetens luksus”: generøse rom, høykvalitets materialer og gedigne konstruksjoner.
Er det mulig? Er det mulig i Norge? Bygget er oppført i et klima som ikke er ulikt Oslos.
Innetemperatur og energiforbruk måles nå fortløpende, og Eberle har med seg ferske tall til FutureBuilt2014 den 4-5.juni.
Mer info om konferansen finner du her
Kilde. Futurebuilt
Manifest mot teknologisk overkill!
Komfort uten varme, kjøling og mekanisk ventilasjon? Det er både mulig og attraktivt i følge den verdenskjente arkitekten Dietmar Eberle som kommer til FutureBuilt 2014. Der vil han dele sine hemmeligheter og erfaringer fra 27 års praksis med bærekraftig byggeri.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.