Seks år går fort. Men man kan også få gjort utrolig mye på den tiden. Det har VVS Engineering i Sandstuveien i Oslo bevist. Det begynte i 2008 med fire mann; Per Hansen, Kjetil Seigen, Trond Olsen og en til som etter hvert fant andre beitemarker. Helt korrekt beskrevet, Trond kom inn et halvår etter selve oppstarten 1. oktober for fem og et halvt år siden.
-Vi er et VVS og rørleggerfirma som i dag eies av fem personer, og alle jobber. Det vil si at vi er en gründerbedrift, har bygget den opp stein på stein. Nå er vi 43 ansatte, inkludert oss eiere, forteller Kjetil Seigen. Han er bedriftens daglige leder.
Fra dag én ble det satt fokus på proffmarkedet. Gründerne jobbet strategisk mot offentlig kundemasse og entreprenører, en plattform de har holdt seg på frem til i dag. Og det er ingen planer om å endre på dette. De har fått mange gode offentlige rammeavtaler.
- Vi har kompetanse på kjøling, varme, sprinkler og sanitær, det vil si at vi dekker det helt sentrale for nettopp stat og kommune, sier Seigen.
Bedriften er bygget på tre enheter. Prosjekter med Per Hansen som leder og enheten inkluderer Rolf Berget.
Den andre enheten er Service og ledes av Trond Olsen.
Tredje enhet er avdelingen som ligger på Rena, og dekker Hedmark.
-Vi hadde et godt fundament å starte på i 2008. Alle fem hadde drevet rørleggerfirmaer i mange år tidligere. Det vil si at vi til sammen har en meget bred erfaring og kompetanse, fastslår Seigen.
- Vi som eier dette er stolte fordi vi har bygget opp en sund bedrift. Det vi har tjent er ført tilbake til bedriften. I 2013 hadde vi en omsetning på 69,4 millioner kroner, eks moms. Det siste året er det gjort store investeringer, pluss ansatt fem nye rørleggere, noe som også er en god investering for bedriften, sier han.
-Viktigste fundamentet er at vi har mange gode folk, høy kompetanse og trofaste mennesker som vi stoler på og vi vet hva de kan, legger han til.
-Hjelper ikke å ha god ledelse hvis bedriften ikke har gode folk, kommenterer han.
Kundemassen er bygget langsiktig opp med løpende rammeavtaler. Det er offentlige kunder som Universitetet i Oslo, NRK og Statsbygg.
- Sistnevnte med hele fire rammeavtaler.
Bilde: -Vi fikk ny rammeavtale med Undervisningsbygg i Oslo, nå i februar, forteller Kjetil Steigen, daglig leder i VVS Engineering.
I tillegg har VVS Engineering avtaler med Statsministerboligen, Utenriksdepartementet, Oslo Tinghus, Regjeringskvartalet og andre i Oslo. Rammeavtaler med Statsbygg i Østerdalen er også på plass.
-Med Universitetet i Oslo har vi for kort tid siden inngått den andre rammeavtalen. Vi har hatt universitetet som kunde i fire år, og klarte å vinne ny avtale i fjor høst. Undervisningsbygg i Oslo har vi fått ny rammeavtale med, i februar, forteller Seigen.
-NRK har vi hatt rammeavtaler med i fire år, i byggene på Marienlyst. Pluss at vi har hatt avtale med Ski kommune i flere år for serviceavdelingen vår.
Han summerer opp totalt 12 rammeavtaler med stat og kommune for VVS Engineering.
-Pluss entreprenører, med store jobber på Ahus med ombygging av bad og kjøkken.
- Vi er glade for at vi har fått til disse avtalene opp gjennom årene, noe som nok skyldes at vi gjør en god jobb, sier Seigen.
Per Hansen er den som er spesialist på kjøling, varme og tekniske anlegg. Han har sittet i nemda for svenneprøver, mesterbrevkomité, styret i NRL osv. Han er for øvrig også styreformann i bedriften og hovedeier.
- Jeg har vært med på å dele ut 300 svennebrev og ufattelig mange nye mesterbrev, sier han.
Så har han da også 59 år i bransjen. Det vil si at han begynte i 1955, og da er det på tide å mimre litt:
- Alt verktøy vi skulle bruke bar vi på i ei veske. Ut på jobb måtte vi ikke glemme noe. Det kunne være langt å reise tilbake til verkstedet med offentlig kommunikasjon på den tiden. For eksempel om vi glemte hamp, bemerker han.
- Vi tok trikk og gikk. Det kunne være både 15 og 20 minutters gange for å komme frem til kunden, husker han.
- Og på den tiden gikk vi rørleggere med slips på jobben, avslutter veteranen i bransjen.
Med fokus på hard jobbing
Dette er rørleggere som har lagt stein på stein. I snart seks år har de holdt på, vært bevisste på å velge sitt marked og lydig følge bransjekrav. Det betyr å bli Miljøfyrtårn, og mange, langsiktige rammeavtaler med stat og kommune.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover