-Det arbeidet vi gjør er viktigere enn noen gang, sier Erick Melquiond, managing director i Eurovent Certification CY. Han viser til det internasjonale arbeidet med å redusere klimagassutslipp.

- Dette er jo noe alle vet at blir presset på fra politisk topplan, blant annet gjennom protokollene man har fått til fra møter i Montreal og Kyoto, sier han.

Eurovents arbeid går 55 år tilbake i tid, til 1958. I dag representerer organisasjonen over 1000 luftkondisjonerings-, varme-, kjøle- og ventilasjonsprodusenter med en samlet omsetning på over 20 milliarder euro, fordelt i 13 europeiske land.

- En av våre mange oppgaver er å holde medlemmene informert om aktuell og ny lovgivning, ikke minst det som skjer innen EU, sier Melquiond til VVSforum.

Og han legger til at i Norge skjer dette arbeidet gjennom VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi), og at Eurovent også har et samarbeid med Norsk Kjøleteknisk Forening, NOVAP (Norsk Varmepumpeforening), Norsk VVS Energi- og miljøteknisk Forening og NRL (Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS).

Han er opptatt av at europeiske filterbrukere vil lettere kunne velge riktig filter med hensyn til energieffektivitet og inneklima.

- Dette skjer ved hjelp av Eurovents nye energiklassifiseringsystem. Filtere blir nå gradert fra A til G, der A betyr lavest energiforbruk og G høyest, sier han.

Klassifiseringen er basert på EN779:2012 og gir oversikt over filterets årlige energiforbruk, inkludert starteffektivitet og minimumeffektivitet.

EUs direktiver pålegger nå offentlige bygninger en forbedring av energieffektiviteten, hvorav varme, ventilasjon og luftkondisdjoneringssystemer krever opptil 20 prosent av el-kostnadene. I tillegg til å redusere energiforbruk skal bygninger redusere driftskostnadene. Filter med best energieffektivitet er en del av dette for å kunne oppnå lavere kostnader.

- Eurovent har 14 ulike laboratorier rundt i Europa hvor produkter blir testet. Etter å ha blitt testet og goidkjent gir vi en midlertidig sertifisering på 15 måneder, forklarer Erick Melquiond.

Når et produkt er godkjent vil produsenten kunne bruke et merke på produktet som viser at det har vært gjennom en test hos Eurovent Certification og bestått denne.

- Eurovent er en åpen organisasjon og gjennom vårt forum utveksles synspunkter, viu oppnår enighet i mange saker, vi samarbeider om løsninger rundt EU-direktiver, standarder osv, avslutter Erick Melquiond ovenfor VVSforum.no.