Skolen har tidligere hovedsakelig benyttet elektrisitet for oppvarming, med noe oljefyring i tillegg på de aller kaldeste vinterdagene. Oljekjelen ble fjernet allerede i sommer, mens den elektriske oppvarmingen ble koblet fra etter at fjernvarmen var på plass i oktober.
Vaktmester Tore Skogheim er svært godt fornøyd med det nye varmeanlegget så langt.
- Det er stor forskjell på oppvarmingen av skolen før og etter at fjernvarmen ble installert. For det første er fjernvarmen veldig enkel å drifte. Det er et sikkert anlegg hvor ikke så mye kan gå galt. Ved kun å sjekke trykket på anlegget får man god oversikt over om alt er som det skal. Jeg kan derfor konsentrere meg mindre om oppvarmingen av skolen og mer om de andre arbeidsoppgavene mine. Fjernvarmen gir også en veldig stabil varme. Kombinert med nattsenking og helgesenking av temperaturen legger det grunnlaget for et godt inneklima. Samtidig er det jo miljøvennlig!, sier vaktmester Tore Skogheim.
- Dessuten blir det jo spennende å se hva gevinsten blir rent økonomisk, legger Skogheim til.
- Kostnadsmessig ligger fjernvarmen ti øre lavere enn strøm for hver kW/h, forklarer energikonsulent i Undervisningsbygg Jorunn Thingnes.
Utfasing av oljefyring
Etableringen av fjernvarme på Hasle skole er gjort gjennom avtalen Oslo Kommune har med Hafslund Fjernvarme. Byrådet i Oslo har pålagt kommunale virksomheter å fase ut oljefyring innen 2011. Omlegging til fjernvarme er derfor i tråd med Oslo Kommunes mål og planer.
Vannet som kommer inn i fjernvarmeanlegget på Hasle skole holder nesten 100 grader celsius. Dette blir fordelt ut i sentralvarmeanlegget, det vil si ut til radiatorene i klasserommene. Skolens brukere merker i praksis liten overgang fra oljefyring til fjernvarme.
Frigitt lagerplass
Overgangen til fjernvarme har også hatt en annen positiv effekt. Mens oljekjelen og elkjelen la beslag på to hele rom i kjelleren på Hasle, er fjernvarmeanlegget langt mindre plasskrevende.
- Det tekniske rommet og rommet hvor oljekjelen sto bygges nå om til kjærkommen lagerplass for skolen. Både rommet til fjernvarmeanlegget og lagerrommet er pusset opp med nye gulv og vegger, forteller Tore Skogheim.
Vaktmester Tore Skogheim peker på termometeret som viser at vannet som kommer inn i anlegget ligger opp under 100 grader celsius. Vannet strømmer inn og ut av fjernvarmeanlegget. På vegen gjennom utnyttes det varme vannet til oppvarming av skolebygget.
Kilde: / Foto: Tone Sundnes Reiten Undervisningsbygg.