-I hovedsak baserer vi oppfølging av misbruksaker på tips fra kunder som ikke finner bedriften ved søk på www.mesterregisteret.no eller fra konkurrenter, opplyser daglig leder i Mesterbrev, Hilde Brodahl til www.vvsforum.no
Meld fra mistanke
-Dere er altså helt avhengig av tips fra omverdenen?
-Ja, vi oppfordrer alle som har mistanke om at mestermerke eller mestertittelen blir misbrukt om å ta kontakt med oss. Vi oppgir aldri kilder i slike saker, så folk har intet å frykte.
Det ble behandlet 88 saker om misbruk av mestermerke/mestertittel i 2014. 17 av disse ble oversendt Statens innkrevingssentral for innkreving av overtredelsesgebyr. 30 av sakene gjaldt misbruk av mestertittel i firmanavnet. De resterende var misbruk av mestermerket eller mestertittel i andre sammenhenger. 87 saker gjaldt bedrifter i byggenæringen.
Ingen ssaker sendt videre
I VVS-bransjen behandlet Mesterbrev åtte saker. Ingen av disse ble send videre til Statens innkrevingssentral. Sju av sakene løste seg i minnelighet. Den siste saken er fortsatt under behandling.
-Hvorfor så få saker innen VVS-bransjen?
-Vi får få meldinger om misbruk av mestermerke eller mestertittel i rørleggerfaget . Vi kjenner ikke alle årsaker til at det er slik, men vi kjenner bransjen som godt organisert, og vi tror at dette spiller inn., sier Hilde Brodahl.
Må betale gebyr
Bedrifter som misbruker mestermerket/mestertittel kan pålegges å betale et overtredelsesgebyr på 5 000 kroner, 10 000 kroner og 15 000 kroner for henholdsvis første, annen og tredje gangs overtredelse, jfr. mesterbrevlovens paragraf 1 fjerde ledd og mesterbrevforskriften paragraf 6. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som har fastsatt gebyrstørrelsen. I siste instans kan ulovlig bruk føre til politianmeldelse.
Det var i 2009 at bestemmelsene om overtredelsesgebyr ble lagt inn i mesterbrevloven. Mesterbrev ser nå at det stadig kommer flere annen- og tredje gangs overtredelsessaker. I 2013 ble den foreløpig eneste politianmeldelsen sendt inn. Det skjedde etter tre gebyrileggelser.
Øke gebyrsatsene?
-Mesterbrevnemnda har sendt et spørsmål til departementet om gebyrsatsene bør økes, selv om de fleste sakene løser seg ved første kontakt eller ved vedtak om førstegangs overtredelse. Samtidig er det enkelte bedrifter som ikke tar vedtak om ileggelse av overtredelsesgebyr på alvor, påpeker leder av Mesterbrev, Hilde Brodahl.
Nettsiden www.kompetansesjekk kan også benyttes for å sjekke om det aktuelle firmaet har anledning til å benytte mestermerke og mestertittel i sin markedsføring. Denne siden ble lansert i fjor høst og skal nå utvikles og markedsføres videre, selv om www.kompetansesjekk.no allerede er godt besøkt.
Bedre verktøy i dag
Mesterbrev samarbeider også med de mest seriøse anbudstjenestene. Disse sjekker nemlig alle bedrifter i egne databaser opp mot Mesterbrevs register, slik at ingen urettmessig skal kunne markedsføre seg med mestertittel eller mestermerke.
-Anbudstjenestene sjekker ukentlig sine baser opp mot mesterregisteret, så vi arbeider bredt for å avsløre juksemakere. Det at vi nå har en lovhjemmel for å følge opp misbruksaker gjør at vi har et bedre verktøy i dette arbeidet enn vi hadde for en del år tilbake, understreker daglig leder Hilde Brodahl i Mesterbrev.
Misbruksaker i VVS-bransjen i 2014 ble løst i minnelighet
Mesterbrev jobber kontinuerlig med å avdekke misbruk av mestertittelen i yrkesfagene. I fjor ble 88 saker behandlet. Åtte av disse var i VVS-bransjen. Sju av disse sakene ble løst i minnelighet, så i VVS-bransjen er det åpenbart lite misbruk av mestermerke/mestertittelen.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover