Under den nylig avholdte Enovakonferansen presenterte produktsjef  i Fortum värme, Sverige Lena Gunnarsson, deres nye konsept ”Öppen fjärrvärme”

Åpen fjernvarme
Åpen fjernvarme er et konsept som gjør det mulig for Fortums kunder å levere overskuddsvarme tilbake i nettet – til markedspris. Prisen kunngjøres kl 12 dagen før og er basert på prognoser for utetemperaturer fra SMHI (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut). Jo lavere utetemperatur, jo høyere pris.

-  Prosjektet ”Öppen fjärrvärme” har vært utfordrende for vår virksomhet, kunne Gunnarsson fortelle.  Både har vi måttet tenke nytt omkring forholdet vi har til kundene våre, men også om nye forretningsmodeller og tekniske løsninger.

Fra brød og melk til salg av overskuddsvarme

- Kundene være må jo også lære noe nytt. Ta dagligvarehandelen for eksempel. De er vant til å selge brød og melk. Nå er de blitt leverandører av fjernvarme, sa hun.

Foreløpig er Fortum i gang med flere pilotprosjekter i Stockholm der blant annet internettleverandøren Bahnhof og dagligvarekonsernet Axfood deltar. Pilotprosjektene skal være avsluttet i første kvartal av 2013.

Kilde:lavenergiprogrammet.no