- Mange av kunnskap om energimerking, men det finnes mindre kjennskap til plikten man har til å energivurdere felles teknisk anlegg i borettslaget eller sameiet, opplyser seniorrådgiver Olav Isachsen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Styrene ansvarlig
Mange borettslag og sameier vil være omfattet av ordningen, fordi de har felles varmeanlegg med oljekjel eller felles ventilasjonsanlegg. Det er styrene som er ansvarlig for at energivurderingen blir foretatt. Styrene skal også ta stilling til hvordan tiltakene som foreslås skal gjennomføres.

- Energivurderingene i så stort omfang vil føre til økt press på alle de som har energivurderingskompetanse. Vi håper at private aktører ser mulighetene som ligger i dette markedet, sier seniorrådgiver Olav Isachsen.

God effekt
Det er både energi og penger å spare på å kontrollere de tekniske anleggene jevnlig, derfor tar NVE dette initiativet. NVE har laget en egen brosjyre som sendes ut i disse dager. Det er også laget egne skjemaer for energivurderingen som er tilgjengelig på www.energimerking.no.

- Vi er opptatt av at ordningen skal få god effekt og derfor er det viktig at sluttrapporten etter energivurderingen innholdet konkrete forslag til tiltak, slik at optimal drift av anleggene kan sikres, sier Isachsen.

Energivurderingen trådte i kraft fra 1. juli i fjor og NVE vil gjennomføre stikkprøver for å følge opp kravet.