- Vi vil prøve å få med oss de ansatte til å tenke energiøkonomi og prøve å forandre litt på holdningene, sier prosjektansvarlig i kommunen Bjørn Diseth.
I 2004 startet kommunen et prosjekt for å spare strøm. I fjor var alle tiltakene på plass i de kommunale byggene og resultatet lot ikke vente på seg. De sparte 21 prosent energi, eller 1,3 millioner kroner, sammenlignet med 2003.
Målet er å spare enda mer. Og derfor ber kommunen om hjelp av de ansatte til å komme opp med en skikkelig god energisparingsidé.
Knallgod ideer tas imot med takk. Og oppfordringen går til hver enkelt skole, sykehjem, barnehage, forsamlingslokale eller kommunale administrasjonsbygg om å spare av strøm.
- Det meste av det som er spart kommer av tekniske installasjoner vi har gjort, så det ville ha vært urettferdig om konkurransen bare gikk på innsparinger, sier Diseth.
Eksemplene på energisparing er flere. På Eknesbadet skiftet kommunen ut alle ventilasjonsanleggene. Noen av skolene har fått nye varmegjenvinnere og andre bygg har fått installert en sentral driftskontroll som gir de driftsansvarlige mulighet til å sitte foran datamaskinene sine og følge med på energiforbruket.
Installeringene kostet nærmere 12 millioner kroner, noe de er vel verdt ifølge Diseth.
Konsulentfirmaet EnergiTeknikk AS (ETAS) tar den største risikoen. Dersom kommunen ikke sparer nok strøm i løpet av åtte år til at tiltakene lønner seg, så får kommunen igjen en del av pengene de har investert.
Diseth mener de ligger an til å klare disse innsparingene på åtte år.
Pengepremien i konkurransen er det både ETAS og kommunen som sponser, med 10 000 kroner hver.