SotN er en gjennomgang av Norges tilstand på 11 sentrale områder innen offentlig bygg og infrastruktur. Rapporten karaktersetter, viser status, utviklingstendens og fremtidssikring for kommunale bygg, helsebygg, jernbane, riks-/fylkes- og kommunale veier, lufthavner, vann, avløp, renovasjon, energiproduksjon og energidistribusjon.

- RIF har utarbeidet State of the Nation fordi beslutninger om investeringer må baseres på kunnskap om den faktiske tilstanden til byggene og anleggene, og hvordan de klarer å oppfylle dagens og fremtidige behov, sier adm. dir. i RIF, Liv Kari Hansteen.
 
SotN gir Norge gjennomsnittskarakteren 3 på en skala fra 1 til 5. Det vil si at bygg- og infrastruktur har en akseptabel, men ikke god standard. Samtidig er det viktig at det er betydelig variasjon. Ingen oppnår karakteren 5 som er best og vil si at anlegget er som nytt. Jernbane og avløpsanlegg får karakter 2 som betyr at anleggene er i en så dårlig forfatning at funksjonaliteten er truet. I midtsjiktet 3 er kommunale bygg, helsebygg, riks-/fylkesveier, kommunale veier og vannforsyningsanlegg. Lufthavner, avfall, energiproduksjon og energidistribusjon får karakteren 4, noe som viser at vi også har gode anlegg.
 
SotN vurderer også tendens og fremtidssikring. Tendens er endringen fra 2008 til 2009 og fremtidssikring er evnen til tilpasning i forhold til fremtidig behov. Selv om det kun er tre områder som har negativ tendens i dag dokumenterer rapporten at hele 9 av elleve områder har negative fremtidsutsikter hvis myndighetene fortsetter å drifte, vedlikeholde og investere som i dag.

Rapporten avdekker også at vedlikeholdsetterslepet er stort, spesielt når det gjelder avløpsanlegg, jernbane og kommunale bygg, samt at det er mangel på ingeniørkompetanse.

- De 11 områdene vi vurderer utgjør verdier for nesten 4000 milliarder. Hvis ikke byggene og anleggene vedlikeholdes, forringes samfunnets investeringer og verdier. Det innebærer at vedlikeholdskostnadene stadig øker. SotN dokumenterer behov for bedre planlegging, økte bevilgninger og flere fagspesialister. Det bør utarbeides nasjonale styringsdokumenter innen alle områder. Vi må bort fra silotenkning og over til helhetlig satsning, legger hun til.

SotN er ikke en engangsforeteelse, men RIF vil måle rikets tilstand hvert fjerde år. USA, Finland, Danmark og Storbritannia har allerede utarbeidet tilsvarende rapporter etter samme metode. 

Last ned rapporten her.