Han ønsker en ny og mer åpen energistrategi som er bedre i stand til å stimulere innovasjon.
Dette var et av flere synspunkter han ga uttrykk for i sitt foredrag under Varmepumpekonferansen 2013 i regi av NOVAP nylig.
- Det er overdreven fokus på detaljer i Tek, for eksempel er det ikke isolasjonstykkelsen det kommer an på. Å stille generelle krav og dermed åpne for innovasjon er et bedre virkemiddel for å få ned energiforbruket, sa Olsen, som frykter firkantethet i stedet for at det stimuleres til nytenkning.
Olsen mener dermed at referansegruppen til nye Tek 15 lider av underskudd på kompetanse innen energiinnovasjon samt mangel på bransjekunnskap.
For mye ull
Olsen sammenligner isolasjonskravet med å kreve 2 cm ull undertøy av alle som skal være ute mellom 1. september og 1. mai. Det er jo ikke i takt med utviklingen, mange foretrekker heller superundertøy.
- I dag pakkes underkjølte personer inn i metallfolie, det holder bedre på varmen, sier Tor Olsen til Vvsforum.
Olsen viser til utviklingstakten innen varmepumpeteknologi, lavenergibelysning og vinduer, her har teknologien faktisk løpt foran forskriftene i å sørge for energisparing.
- De store energigevinstene har ikke kommet innenfor isolasjon. Derfor er det feil og ensidig å fokusere på antall centimeter med isolasjon, og i verste fall øke den ytterligere. Isolasjon er passiv teknologi, med begrensede muligheter. Mer isolasjon tar alt for mye plass. Denne plassen er kostbar for både leietakere og samfunnet i sin helhet. Minimumskravet på 20 cm for vegger er tilstrekkelig! Det er det totale energiforbruket til oppvarming som avgjør om vi gjør det rette, og det bør utbyggere og innovatører selv finne løsningene på, sier Olsen.
Feil sammensatt
Han peker på at i referansegruppa til nye Tek 15 sitter det mange med elektrisk og byggteknisk kompetanse, mens verken oppvarmingsbransjen eller energiøkonomi er representert.
Olsen mener at de som representerer bransjen og bruker teknologien bør få påvirke hvordan Tek 15 skal bli.
- Det er jo vi som skal leve med den og bygge etter, sier Olsen som ikke legger skjul på at han frykter for mer ”isolasjonisme”.
Olsens ser på Norge som en innovativ energinasjon som jobber på spreng med å skape nye løsninger for lavere energiforbruk.
- La teknologien få slippe til, det vil gi arbeidsplasser også. Sett en standard på energibruk og la bransjen skape løsninger som er smarte og økonomiske. Det er jo resultatet som teller, sier Olsen til Vvsforum.
Olsen ber derfor om at man velger helhetlig tankegang, der bygningskropp og teknologi sammen skal løse energiutfordringene.
Mange muligheter
Olsen trekker fram tempererte soner til å sørge for isolasjon, nye materialer og ny energiteknologi som vil kunne bidra til energisparing.
- Jeg vil ikke spekulere i hva som har foregått, men noen har vært veldig gode til å selge inn isolasjon som virkemiddel, sier Olsen.
Han forventer dessuten at det i fremtiden vil bli større grad av lokale løsninger med mindre distribusjonsnett i forhold til fjernvarme, og at det stadig kommer nye energiløsninger i bygg med god samfunnsøkonomi, som nye generasjoner varmepumper og solfangere.
- Bruk av solfanger gir større energibesparelse enn isolasjon, hvorfor ikke pålegg om solfanger? Det blir et paradoks, som jeg regner med at alle innser, sier Olsen, som også tror at de store fjernvarmenettene har begrensede muligheter. Det er større muligheter ved bruk av lokale energisentraler, slik man har gjort i Sverige. Å åpne for frihet til å bruke fornybar energi er bedre enn å påtvinge folk en stor mengde isolasjon.
Fordi politikerne har innledet en heksejakt på å bruke gass og olje til oppvarming blir dessuten de fleste energianlegg dimensjonert alt for store.
- Jeg vil åpent utfordre myndighetene på dette. Det er mer ressursvennlig å bruke elektrisitet eller gass til spisslastoppvarming. Men det er jo jeg ikke den første til å mene, sier Olsen.
Varmeanleggene kan dermed dimensjoneres betydelig ned
Tor Olsen, teknisk direktør i AF Energi & Miljø mener vi burde sette en standard på energibruk og la bransjen selv skape løsninger som er smarte og økonomiske.
Nok isolasjon nå
Tor Olsen i AF Gruppen frykter for at Tek 15 kan gå i samme sporet som og enda lenger enn Tek 10 i å isolere seg bort fra mulighetene. Olsen savner fagkompetanse i førersetene for Tek 15.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover