Nordland fylkeskommune vil videreføre KEM-linja på Hadsel VGS til Vg2 Ventilasjon, tak- og membrantekking til tross for at 95 prosent av elevene der utdanner seg til rørlegger.
Det betyr at hele Vesterålen og Lofoten kan stå uten studietilbud til alle disse rørleggerelevene og lærlingene, sier daglig leder Merete Larsen i Opplæringskontoret for rørleggerfaget i nord (ORiN).
KEM-linja (Klima, energi- og miljø) er i dag det eneste alternativet for dem som skal bli rørlegger. Dette endres fra høsten 2021, da rørleggerlinja kan innvilges på alle norske videregående skoler. Bladet Vesterålen har omtalt saken
Rørbransjen har kjempet for spesialisert studieretning eller rørleggerlinje på videregående skole i en årrekke. Når egen rørleggerlinje introduseres på VG2 høsten 2021, er dette stor seier for rørbransjen.
Meningsløs utelatelse
Vi er jo det største faget i KEM-samarbeidet. At man bevisst utelater det er helt meningsløst. Gjennom KEM har på landsbasis de aller fleste valgt rør. Da er det veldig rart at man i ett fylke velger å se bort fra det, sier fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge, og legger til:
Det man har beskyttet seg med i store fylker er at man har studieretningen ved andre skoler. Det er uheldig om elevene må flytte for å studere, eller at de får lang reisevei, sier Are Skaar Nielsen.
Hvorfor ikke Mo i Rana eller Bodø?
I tillegg til at elevene og de som ønsker å bli rørleggere rammes, vil dette ramme samtlige rørleggerbedrifter i regionen. Det nærmeste utdanningstilbudet vil da være i Bodø, sier Merete Larsen.
I Vesterålen og Lofoten har ORiN til sammen 17 lærlinger. Bedriftene kan her stille med en garanti på at de årlig vil ta inn 15 lærlinger. Til sammenligning er det én lærling i ventilasjon, membran og taktekking.
Det er derimot opp til flere lærlinger i ventilasjon, membran og taktekking både i Mo i Rana og i Bodø. Det er derfor litt rart at den eneste linjen i Nordland med ventilasjon, membran og taktekking foreslås lagt til Hadsel VGS, sier hun.
Avgjøres i desember
I desember skal fylkestinget behandle sak om endring i tilbudsstrukturen for videregående opplæring i Nordland. For første gang skal tilbudsstrukturen vedtas for fire år fremover. Perioden gjelder skoleårene 2012 2022 til 2024 2025.
Vi håper frem til da å ha påvirket slik at dette ikke skjer, konkluderer Larsen.