Det henvises til Statistisk Sentralbyrå som viser at fornyelsestakten på ledningsnettet for vann og avløp er for lav. Hvis kommunene skal ha en bærekraftig utskiftningstakt, bør minst én prosent av ledningsnettet skiftes ut hvert år.
Nå er utskiftningstakten på drikkevannsledninger 0,7 prosent. For avløp helt nede på 0,45 prosent.
- Om regjeringen lar vann og avløp inngå i en motkonjunkturpolitikk vil dette skaffe mye arbeid til maskinentreprenører og andre aktører som driver med utskiftninger av VA-ledninger, sier ass. direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann.
Norsk Vann er bransjeorganisasjonen til norske vann- og avløpsverk.
Hun mener at statlige tilskudd til VA-tiltak i kommunene vil også skape ringvirkninger til blant annet rørprodusenter og rådgivere som driver med prosjektering av vann- og avløpsprosjekter,
- Kommunene har sine sanerings- og fornyelsesplaner. Vi vet at det er mange gode prosjekter som kan settes i gang ganske snart, sier hun.
- Flere kommuner har hatt utfordringer med å få gjennomført tilstrekkelig med VA-prosjekter fordi aktørene i byggenæringen har vært overarbeidet. Nå er det ledig kapasitet til å få gjennomført de prosjektene som har ligget på vent i kommunene.
Ved å vinkle regjeringens annonserte krisepakke slik at statlige tilskudd bidrar til å øke fornyelsestakten i kommunene, vil dette gi et nødvendig løft, og stimulere utskiftningstakten.
Investeringer i vann- og avløpssektoren er basert på selvkostprinsippet hvor investeringer finansieres ved kommunale gebyrer som skal dekke hva tjenesten koster å produsere. I dag fører dette til at det årlig benyttes om lag to milliarder kroner til ledningsfornyelse. Dette gir en snittfornyelse på 0,6 prosent.
- For å få til en bærekraftig fornyelse bør utskiftningstakten dobles. Det betyr at en eventuell statlig støtteordning kan innrettes mot et nivå hvor den utløser ledningsinvesteringer i størrelsesorden to milliarder, sier Hofshagen.
Link til Norsk Vann
Kommentar eller mer informasjon, skriv til journalist Per Henriksen