- Selvsagt skulle vi gjerne sett at absolutt alle hadde vært fornøyde, men det er jo et svært godt resultat når over 90 prosent sier at de er tilfredse eller svært godt fornøyd. Mest fornøyd er de som har installert væske/vann varmepumper, hvor 94,6 prosent sier at de er fornøyd eller svært godt fornøyd, sier daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen til vvs-forum.no.
Bård Baardsen påpeker at det alltid er en viss fare knyttet til denne typen tilskudd. Man kan lett få en for sterkt vekst i forhold til kapasitet og kompetanse hos leverandører og at kvaliteten på de systemene som leveres går ned. Den store andelen fornøyde kunder viser at det ikke har skjedd her og det er nesten det aller viktigste med ordningen.
- Vi er helt enige med Enova i at tilskuddsordningen må sees i sammenheng med andre virkemidler for å fremme disse teknologiene. Vi er også enige i at de informasjonsmessige virkemidlene er svært viktige. Dette er bakgrunnen for at vi i 2009 utviklet det forbrukerrettede nettstedet www. varmepumpeinfo.no og at vi i slutten av i april i år hadde en temaavis som vi distribuerte sammen med Aftenposten, sier Baardsen.
Best uten subsidier
- Hadde det ikke vært best om produktet hadde klart seg uten subsidier?
- Selvsagt hadde det vært best og dette må være den langsiktige strategien. For luft/luft varmepumper har vi kommet dit at man har et stort volum som selges hvert år uten subsidier. Hvis man kutter støtten for tidlig, kan man risikere at hele støtten har vært mer ødeleggende enn oppbyggende for dette markedet.
- Kommentar til at støtten i liten grad har vært utløsende for investeringen?
- For at støtten i større grad skal være utløsende mener NOVAP det ville være gunstig, hvis denne kunne kombineres med et klimalån med gunstig rente for å få fullfinansiert investeringen.
NOVAP tror at Enova etter hvert vil ha fokus i større grad mot reduksjon av klimautslipp i Norge. Et av de viktigste tiltakene for å redusere klimautslipp i Norge vil være å skifte ut de 100 000 oljefyrene som finnes i norske privatboliger. Tallene i evalueringen viser at det installeres ca. 100 varmepumper for hver pelletskjel. NOVAP forventer at 99 prosent av de som skal skifte ut sin oljekjel vil bytte til varmepumpe. Det må installeres ca. 10 000 varmepumper hvert år frem mot 2020 bare for å bytte ut oljefyringsanlegg.
Intet foregangsland
- Vi er av den formening at de begrensede bioenergiressursene som finnes i Norge primært bør brukes i større biobrenselanlegg. Her har man bedre mulighet for å rense for lokale utslipp av partikler og man har ofte driftspersonell som kan ha ansvar for oppfølging av anlegget. Når vi ser på Enovas støtte til prosjekter ser vi også her en jevnere fordeling mellom varmepumper og biobrenselanlegg.
- Er det en fordel eller en ulempe at Norge ikke er noe foregangsland på dette området?
- Det tror vi er en fordel, for varmepumpene er over flere år utprøvd og videreutviklet, slik at de produktene som er på det norske markedet i dag holder et svært høyt nivå både når det gjelder driftssikkerhet og effektivitet. Dette gjelder produkter fra de kjente produsentene som NOVAP anbefaler forbrukerne å holde seg til, understreker daglig leder i NOVAP, Bård Baardsen.