Oras har mange års erfaring med prosjektering, montering, vedlikehold og kontroll av sprinkleranlegg, og har i dag mer enn 1.000 faste avtaler med ulike virksomheter, fra kontor- og forretningsbygg til hoteller, kjøpesentre og sykehus. Alle oppdrag blir utført av FG-godkjente ingeniører med spesialkompetanse etter pålagte krav, og sertifiserte rørleggere utfører service og vedlikehold.
I stort sett alle sprinkleranlegg leveres i henhold til NS-EN 12845 (næring) og INSTA 900 (bolig), og selskapet leverer også prefabrikkerte sprinkleranlegg etter målsatte tegninger.
Niklas Lewenhaupt har jobbet i Oras siden 2008, og overtok som leder for sprinkleravdelingen 1. desember i fjor.
Han sier at satsingen på kontroll av sprinkler er ganske fersk, og at det nå utvikles en strategi i Oras for å ivareta dette markedet.
-Vi skal gå forsiktig frem, men er i gang med selge inn ovenfor byggherrer og entreprenører, sier han til VVS-forum.
Men Oras er ikke alene om en slik satsing. Lewenhaupt innrømmer at det er mange i bransjen som nå har begynt å se mot dette markedet.
-Det er et stort etterslep hvor mange sprinkleranlegg ble installert for 20-30 år siden og er aldri blitt kontrollert. Bevisstheten og nødvendigheten av å kontrollere sprinkleranlegg er økende. Derfor er dette et marked som vil vokse, sier han.
Hans avdeling har per tiden åtte mann, inkludert to i Trondheim. Hittil har tre mann i kontrollavdelingen bestått nødvendig eksamen, og flere skal det bli. Og med høy kunnskap hos de ansatte i bunn, tar Oras i bruk en helt ny kontrollmetode av sprinkleranlegg.
Når en skal trykkteste gamle og eksisterende sprinkleranlegg med ukjent kvalitet, er ikke testing med vann det første valget.
Røntgenfotografering av rør og koblinger har inntil nylig vært den eneste sikre tilgjengelige kontrollmetoden. Men kontrollingeniør sprinkler, Jesper Degn-Petersen i Oras har utviklet en helt ny og genial løsning.
Røntgenfotografering av rør og koblinger i sprinkleranlegg er en tidkrevende og dyr kontrollmetode. Et bilde koster rundt 1800 kroner og hvis det er et bygg med et tusentalls koblinger, kan en slik kontroll i et større anlegg fort beløpe seg til mangfoldige millioner kroner. Og med en kapasitet på bare to bilder i timen blir også tidsforbruket enormt. I tillegg må bygningen være tømt for mennesker.
Oras får ofte spørsmål om slik testing av gamle og eksisterende anlegg. Etter hvert vil vi nok også se dette som et krav ved eierskifte av bygg. Å sette vann på med full trykk og risikere lekkasje i et sprinkleranlegg er ikke å anbefale. Faren for vannlekkasjer blir et for stort risikomoment. Test med luft krever et høyt lufttrykk og da er det en stor fare for skade på personell og materiell, hvis uhellet er fremme. Og når røntgen går for tregt og ofte krever store inngrep i tak og himlinger, hva da? Finnes det bedre alternative?
Jesper Degn-Petersen brukte et instrument fra medisinens verden som utgangspunkt da han fant et alternativ til røntgenfotografering.
- Da jeg fikk ideen om at et endoskop kanskje kunne gjøre samme nytten, ringte jeg til FORCE Instituttet i Danmark som er dyktige på utvikling. Heldigvis hadde de en løsning slik at vi kunne fotografere rørene innenfra med et videoendoskop. Prislappen på utstyret var en liten investering i forhold til røntgenfotografering, og nå kunne vi kontrollere bygningene selv. Ved å benytte et videoendoskop kunne vi ta 20 bilder i timen og kostnadsbesparelsen på de bygg vi har testet hittil ble på et tosifret antall millioner kroner, sier Jesper som jobbet mye for å foreta kontrollene og lære seg teknikken. Å kunne tolke og forstå det man ser på skjermen, er like viktig som selve måleutstyret.
Jesper er stolt av den nye kontrollmetoden og ønsker å demonstrere videoendoskopet. Utstyret får plass i en spesiallaget koffert og når skjerm, slange og linse er behørig montert går kontrollen av rør som en drøm. Her kan man fotografere innsiden av rør med optimal forstørrelse. Utstyret inneholder også et minnesystem som gjør det enkelt å arkivere kontrollresultatene.
Jesper har kontrollert anlegg i en årrekke og mener mange kan ha bruk for den nye kontrollmetoden.
- Det ligger helt klart en mulighet for oss å tilby denne tjenesten til andre aktører. I den forbindelse skal jeg på et seminar i regi av en kunde for å demonstrere denne endoskopløsningen. I tillegg er det flere aktører innen både offentlig og privat sektor som bør se på en slik løsning. Vi har også planer om å lære opp flere personer i Oras som kan gjøre denne kontrollen. Disse vil være lokalisert i Oslo og Trondheim, avslutter Jesper Degn-Petersen.
Niklas Lewenhaupt sier at Oras har langsiktige planer med sin virksomhet med kontroll av sprinkleranlegg. Og når han som ny leder ser for seg at avdelingen har store muligheter for å ekspandere, er det all grunn til å utnytte fullt ut den teknologien som nå er tatt i bruk.
-Sammen med vår avdeling for installasjon av sprinkleranlegg og avdeling for service vil vi utgjøre en interessant partner for mange byggherrer og entreprenører, sier Lewenhaupt.
Ny kontrollteknologi av sprinkleranlegg
Oras har ansatt ny leder for sin sprinkleravdeling. Nå legges en langsiktig strategi i et voksende marked. Samtidig tas i bruk en helt ny og rimeligere kontrollteknikk, hentet inn fra legevitenskapen. Byggherrer og entreprenører er vår målgruppe, sier Niklas Lewenhaupt.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.