De siste årene har Norge gått fra å være et land med lave strømpriser og kraftoverskudd, til vintre preget av strømpriskriser og prognoser som varsler et kraftunderskudd innen få år. Både Energikommisjonen og Klimautvalget understreker at tilgang på ren strøm er avgjørende for å nå klimamålene, og at lokal solenergi kan spille en viktig rolle. Likevel er det ikke alltid praktisk å installere solceller samtidig med oppføringen av et nytt bygg. Så, hva skal til for å sikre at bygget klart for enkel ettermontering av solceller?

Mange er kanskje ikke klar over hvilke utfordringer som kan oppstå ved ettermontering av solenergi. Valg av takmaterialer, bæreevne, plassering av andre installasjoner på taket, begrenset tilgjengelighet eller vanskeligheter med kabellegging fra taket til teknisk rom er vanlige hindre. Disse kunne imidlertid vært løst enkelt med riktig planlegging i forkant.

For både planlegging og rehabilitering

Ny veileder for solklare bygg fokuserer på hvordan bygninger kan designes for å være godt tilrettelagt for installasjon av solcelleanlegg.

Veilederen gir først en forklaring av alle tekniske og regulatoriske forhold, som kan eller bør tas hensyn til for å gjøre et bygg solklart. Deretter tar veilederen for seg de tekniske aspektene sortert inn i ulike nivåer av solklare bygg. Veilederen kan brukes både ved planlegging av nye bygninger og totalrehabiliteringer der det er bestemt at det skal installeres solcelleanlegg, og som sjekkliste på at man ikke har tatt valg som er til hinder for at solcelleanlegg kan installeres på bygget i ettertid.

Veilederen er spesielt nyttig for alle som deltar i planlegging, design og utvikling av bygg. Les veilederen her!

Kilde: EFO og Solenergiklyngen.