Byggvarme med diesel og mineralolje blir forbudt fra neste år. Nå løsner markedet for mobile varmepumpeløsninger til byggvarme og byggtørk.
Mineralolje til oppvarming vil bli forbudt også på byggeplasser fra neste år, opplyser Miljødirektoratet. Det vil blant annet ramme dieselfyrte varmeaggregater. Et fornybart og utslippsfritt alternativ til byggvarme og byggtørk er varmepumper.
Markedet for våre mobile varmesentraler begynner å løsne litt, forteller daglig leder Roar Myhre i RoMyClima AS, medlem i Norsk Varmepumpeforening. Trøndelagsbedriften RoMy Clima har en patentert, mobil varmepumpeløsning bygget i containere.
Den jobber mye billigere enn biodiesel og ren strøm, så den er både økonomisk og miljøvennlig, mener Myhre.
Behovsstyrt byggvarme
SmartHeater varmesentralene finnes i to versjoner: En som leverer varm luft til bygg og avfukter, og en som leverer varmt vann for tilkobling til aerotempere. Effekten spenner fra 60 til 180 kW varme, eller tilsvarende for kjøling.
De kombinerer avtrekksluft og uteluft, og har innovativ automatikk som sørger for å levere byggvarme og byggtørk etter behov. Det er ikke som en dieselvarmer som pøser ut varme vi sløser ikke noe, understreker Myhre. Sentralene styrer luftmengder, temperatur og fukt etter behov. Selv i -20 en februardag på Melhus fungerte sentralen fint.
Siden vi bruker restenergien fra bygget, blir temperaturen over utedelen høyere, poengterer Myhre.
Var tidlig ute
Foreløpig har selskapet bygget tre sentraler, og alle er nå utleid.
Vi satser ikke egentlig på utleie selv, men byggutleiebransjen har vært veldig konservative til nå. Vi har hatt dette i tre år, så vi var nok litt tidlig ute, tror Myhre. Han får stadig henvendelser fra potensielle kunder, og det er ikke bare fra byggebransjen.
Vi er spente, men tror det handler om å holde ut!