I de tre boligblokkene trengs det nå 2-300 KWh for å varme opp hver kvadratmeter gulvflate per år. Ved rehabilitering er målet å krympe energibehovet ned under 15 KWh per kvadratmeter.
- Det er nesten utrolig at det er mulig, sier teknisk sjef i Kristiansand og Omegn Boligbyggelag, Odd Helge Moen til framtidensbyer.no. - Energibruken til oppvarming kan altså reduseres med over 90 %.
Bygg som bruker under 15 KWh per m2 per år, kalles passivhus. I løpet av 2010 vil dette gjelde som Norsk Standard.
Sparer 5-800 kr per måned
Beboerne får ikke minst en stor økonomisk fordel over tid, fordi utgiftene til husoppvarming vil krympe. Fordelene for beboerne er betydelige:
• Ca 5-800 kr i reduserte utgifter til oppvarming per måned
• Bedre inneklima med nytt balansert ventilasjonssystem med varmegjenvinning
• Markedsprisen på leiligheten vil øke
• Det blir enda mer attraktivt å bo i Gullveien
Styret i borettslaget er positivt til en ambisiøse rehabiliteringsprosjektet. Men det må modnes litt. Prosjektet er foreløpig ikke behandlet av generalforsamlingen, som består av beboerne i de 64 leilighetene. Borettslaget består av én høyblokk og to lavblokker.
Må rehabiliteres uansett
KOBB (Kristiansansand og Omegn Boligbyggelag) har som forretningsfører for borettslaget planlagt rehabiliteringsprosjektet med store miljøambisjoner. De tre boligblokkene må uansett rehabilteres. Og når det først må gjøres, er det over tid svært gunstig økonomisk å redusere utgiftene til husoppvarming. Dessuten er det bra for miljøet i form av lavere klimautslipp.
Enorme varmetap
Boligblokkene er fotografert med varmesøkende kamera. Det er avdekket enorme varmetap. Betongkonstruksjonene ved balkongveggene er per i dag overhodet ikke isolert, og de leder varmen rett ut av bygget. De skaper såkalte kuldebroer. Planen er å kle inne dagens balkonger og bygge nye balkonger. Det er også store energitap fra ytterveggene generelt, mot kjellere og mot tak.
De gamle vinduene skal erstattes av vinduer med tre lags glass. Et energibelegg er limt på glassflaten, slik det hindrer varmen å slippe ut. Tradisjonelle vinduer har en såkalt U-verdi på mellom 2 og tre, mens tre glass energivinduer har en U-verdi på under 0,9.
Etter planen skal også ventilasjonssystemet skiftes. Det skal installeres såkalt balansert ventilasjon, som betyr at det kommer like mye frisk luft inn i bygget som det går gammel ut. Varmegjenvinnere skal sørge for at 80 prosent av energien i den oppvarmet luften bli gjenvunnet.
Oljefyringsanlegg fases ut
Energisystemene inne i boligblokkene skal ikke endres. Men oljefyringsanlegget som i dag forsyner høyblokka med varmt vann til radiatorene trenger ikke å være operativt på samme måte som i dag, - kun som ”backup” . De to lavblokkene fyres i dag med panelovner og tilleggsvarme fra vedfyring om vinteren.
Solenergi mulig
Som en del av prosjektet er det også mulig å montere solpaneler, eller solrør på endeveggen av høyblokka som vender mot syd. Solenergien varmer opp vann, som sirkulerer rundt i bygget. Denne blokka har radiatorer, som gjør det enkelt å utnytte solenergien,
- Prosjektet er kalkulert til ca. 50 mill. kr. Enova har gitt tilsagn om tilskudd på 4,26 mill. kr til et forbildeprosjekt. Det utgjør et tilskudd på 60.000 kr per leilighet, sier Odd Helge Moen.
Prosjektet inngår i handlingsplanen for Framtidens byer i Kristiansand, vedtatt i bystyret 22. april i år.
Les også - Flott at myndighetene stiller krav om balansert ventilasjon
Les også Gode erfaringer med balansert ventilasjon i boliger
Les også Balansert ventilasjon og luft-vann varmepumpe