Thames Water, offisiell leverandør av vann til OL i London, har jobbet på spreng i to år med å skifte ut filtermaterialet i sine vannverk og erstatte det med norske Filtralite.

- I UK arbeider man etter 5 års budsjettintervaller. Den siste begynte i 2010, da begynte man å erstatte sine tidligere filtermaterialer med Filtralite, forteller Lars Christensson, salgsdirektør ved Saint Gobain på Alnabru, til vvsforum.

Pr i dag er Thames Water i gang med seks av sine 13 store vannverk. Et av disse er Ashford Common, som er UKs største, med en produksjon på 600.000 m3/dag. Thames Water leverer vann til ca 15 mill. mennesker i stor-London.

- Til Ashford Common har vi hittil levert til 15 av totalt 24 celler, forteller Christensson.

Fredrikstad tidlig ute

Fredrik Haugerud Myhre, leder for drikkevansforsyningen i Fredrikstad Kommune

En av pionerene med å ta i bruk det nye filtermaterialet var imidlertid Fredrikstad Kommune, som startet opp med Filtralite i 2004.

- Først hadde vi et filter ca. et år med Filtralite for å testing, og det fungerte prikkfritt. Den viktigste grunnen til at vi gikk over til Filtralite var at det var mye billigere enn antrasitt, som var vanlig å bruke. Årsaken til at vi i det hele tatt startet opp med dette var at vi fikk problemer med den filtermassen vi hadde og at en del av massen var slitt ut. En fordel var at vi ikke trengte å bygge om noe i forbindelse med utskifting av massene, sier Fredrik Haugerud Myhre, leder for drikkevansforsyningen i Fredrikstad Kommune.

Siden 2004 har tatt mange prøver av filtrene som inneholder Filtralite, 4 ganger per år, der man sjekker korngraderingene og mengden filtermasse.

- Disse analysene viser at Filtralite massen fortsatt ligger godt innenfor spekken sin, forteller Myhre.

Et annet vannverk som bl.a. annet har vunnet pris for beste drikkevann er Vansjø Vannverk. Her har man også gått over til Filtralite.

Mindre tap
- Foruten innkjøpspris og tilgjengelighet er det er særlig én fordel som gjør Filtralite overlegent tidligere løsninger, nemlig en langsommere trykktapsutvikling. På anlegg der trykktapet er styrende for behovet for å spyle filterne gir Filtralite dermed lengre filtergangtider, noe som er en stor fordel, sier sjefsforsker Bjørnar Eikebrokk ved SINTEF til vvsforum. Eikebrokk har testet Filtralite i flere omganger for egnethet til vannverk. Han er også oppfinneren bak Filtralite Mono-Multi-konseptet (se under).

- På Ashford Common hadde Thames Water faktisk helt samme utgangspunkt som Fredrikstad, nemlig sand og antrasitt som filter material. Dette byttes nå mot et relativt nytt produkt, Filtralite Mono-Multi, som er et to-media filter, bestående av to ulike Filtralite kvaliteter, forteller Lars Christensson, salgsdirektør ved Saint Gobain på Alnabru, til vvsforum.

Det nye filtermaterialet kan gi tre ganger så lange filter sykluser, som gjør at Thames water sparer masse energi til tilbakespylingspumpene samt har får et mindre forbruk av tilbakespylingsvann.

- Thames Water har regnet ut at de sparer inntil 100 000 NOK per filtercelle pr år gjennom å skifte ut sitt tidligere filtermateriale til Filtralite, forteller Christensson.