I Avantor har satsingen på miljø vært sentral helt siden utbyggingen av Nydalen startet tidlig på 90-tallet. For å kunne omskape et tidligere industriområde til en grønn og moderne bydel, måtte man bestemme seg for å sette miljøstrategi øverst på agendaen. For øyeblikket jobber Avantor med en rekke spennende miljøprosjekter som sertifiseres i henhold til BREEAM NOR og BREEAM-in-use.
De siste to årene er det Nydalsveien 28 som er blitt rehabilitert for å møte morgendagens krav til et tidsmessig kontorbygg. Avantor har benyttet NYARK og Betonmast i forbindelse med rehabiliteringsarbeidet.
Grønn Byggallianse har utpekt Avantors resultat i Nydalsveien 28, i Oslo til å bli Månedens bygg for mai 2016, og peker på at dette er blitt et effektivt og moderne kontorbygg med fokus på inneklima, energi og miljø.
Bygget ble opprinnelig bygget i 1941 som hovedkontor for Christiania Spigerverk. Det er opp gjennom årene blitt om- og påbygget en rekke ganger og har blant annet huset Elkem og Evry. Bygget ligger sentralt plassert i Nydalen, og består i dag av 24 000 m2 kontor og opplevelsessenter.
Miljøambisjon for bygget ble grundig vurdert før oppstart av prosjektering.
- Vi måtte blant annet vurdere om det miljømessig var riktig å rive og kaste alt av vinduer og fasader med betydelig gjenværende levetid for å oppnå topp sertifisering og merking. Avgjørelsen ble til slutt å beholde en del vinduer og fasader fra slutten av 90-tallet, sier Terje Løvold, prosjektdirektør i Avantor.
Etter en systematisk gjennomgang av hva som burde beholdes og hva som burde rives har bygget til slutt oppnådd BREEAM NOR sertifisering Very good og energiklasse C.
Bygget ble i forbindelse med rehabiliteringen også tilknyttet Nydalen Energi, en lokal energisentral i Nydalen som tilbyr høy andel fornybar fjernvarme og fjernkjøling.
- Siden Nydalen Energi leverer varme og kjøling til flere enn fem bygg, får vi ikke lov til å bruke de reelle virkningsgradene på energisentralen i energimerkeberegningene. I stedet må vi legge de generelle virkningsgradene for fjernvarme til grunn, og erfaringsmessig må et bygg tilknyttet fjernvarme tilfredsstille tiltak på nivå med lavenergi for å kunne oppnå energiklasse B, forklarer Løvold.
Et utvalg av miljøtiltakene i prosjektet:
- Eksisterende panelovner er byttet med radiatorer
- Alle ventilasjonsaggregater er skiftet ut og tilknyttet fjernvarme/fjernkjøling
- Behovsstyrt ventilasjon og varme (tilstedeværelse, temperatur og CO2)
- Nytt EOS og SD-anlegg
- Yttervegger på de eldre delene av bygningsmassen er etterisolert, og tettheten forbedret. Det er gjennomført termofotografering og tetthetsprøving av fasader.
- En stor andel vinduer er skiftet ut med vinduer med lav u-verdi
- Utvendig energiscreen tilknyttet værstasjoner er montert
- LED er benyttet for belysning i alle arealer
- Det er etablert sykkelparkering for 100 sykler med servicestasjon for sykkelvedlikehold
- Det er etablert fasiliteter for smøring og preparering av ski. I Nydalen er det nesten ski inn/ ski ut.
- Stort garderobeanlegg med dusj, garderobeskap og tørkemuligheter for klær er etablert
- Avfallsrom med plass til 8 avfallsfraksjoner og vannuttak for rengjøring
Leietakere i bygget er blant annet MAD arkitekter, Regus, Sats Elixia (hovedkontor), Itera, Statnett, NYARK, Brick, The Assessment Company, Novo Nordisk, Fangene på fortet, Proffcom, Godt Brød og Avantor.