Hovedgrunnen til at aktiviteten er høy i det lille lokalsamfunnet, med 9 500 mennesker, er at gruvedriften på ny skal starte opp i Kirkenes. Det vil gi arbeid til 350 gruvearbeidere pluss en administrasjon, så ringvirkningene i det lokale næringslivet er enormt.
- Det å få innpå 400 nye arbeidsplasser for oss betyr mye. Det gir i tillegg jobb til en rekke underleverandører, påpeker Jensen.

I tillegg til at gruvedrifta skal starte opp igjen, som altså krever store investeringer og forberedelser, så bygges det nytt Thon-hotell i Kirkenes. Det skal legges ut flere boligfelt med til sammen godt over 400 nye tomter. Russerne bruker Kirkenes som havn og russerne legger også igjen mye penger i form av innkjøp av utstyr og reparasjoner, så det er mange årsaker til at aktivitetsnivået er såpass høyt i nord.

- Vi har fått ett av boligfeltene og skal i gang med 20 hus til våren, så det ser lyst ut både på kort og lang sikt, mener Tor-Jonny Jensen i Kirkenes Bad & Kjøkken.

- Hvordan er etterspørselen etter bad i forbrukermarkedet?
- Etterspørselen er stabil og god. Bare nå i dag har jeg gitt to tilbud på bad, så situasjonen er veldig bra på alle fronter.

- Det samme med kjøkken og ovner, som dere også kan tilby?
- Markedet her er også bra. Det kommer inn forespørsler, vi regner tilbud og får mange jobber i alle segmenter som vi jobber i.

Tor-Jonny Jensen og hans medarbeidere har de siste dagene hatt ekstra travle dager. I forrige uke kom nemlig sprengkulda til Kirkenes og med det var det mange vannrør som frøs. Fortsatt holder rørleggerne hos Kirkenes & Bad på med å tine rør.
- VI har så å si ikke snø her og med sterk kulde, så fryser vannrørene. Det har vært hektiske dager og vi må nok tine rør noen dager til før alt er normalt igjen, sier en tilfreds Tor-Jonny Jensen.

Jon Henriksen