–Miljøvennlig byutvikling er en nøkkel for å løse verdens klima- og miljøutfordringene, sier miljøbyråd Guri Melby (V).
Stockholm og København er blant tidligere vinnere av den prestisjetunge tittelen som Europeisk miljøhovedstad (European Green Capital). Miljøbyråd Guri Melby mener Oslo oppfyller alle kriterier for å bli neste års vinner.
– Oslo er allerede er blant de beste storbyene i Europa på miljø. Vi har gjennom mange år jobbet aktivt for å opprettholde og styrke byens unike blågrønne struktur. Vi tror på å gå foran som et godt eksempel ved å utvikle og bruke kretsløps- og nullutslippsløsninger i egne tjenester og drift. Ved å samarbeide med innbyggere og næringsliv utveksler vi kunnskap, inspirer hverandre og oppnår bedre resultater, sier Melby.
I søknaden til EU har Oslo redegjort for sitt miljøarbeid på 12 ulike områder. Redegjørelsen skal nå vurderes av eksperter. Hvilken by som blir europeisk miljøhovedstad i 2016 tar EU stilling til i juni.
Gode eksempler og ambisiøse mål
Byråd Guri Melby er optimistisk på Oslos vegne. – Oslo har ambisiøse målsetninger og gode resultater å vise til. Stadig flere reiser kollektivt, utslippene fra oppvarming av bygg er på vei ned og Oslo har flere elbiler per innbygger enn noe annet sted i verden, sier Melby.
I tillegg kommer gode resultater fra kildesortering og avfallshåndtering.
– Potensialet for biogass fra Oslos matavfall og kloakk er nok til å drifte 500 busser, mens forbrenning av restavfall dekker oppvarmingsbehovet for 100 000 leiligheter, forteller Melby.
Hun legger også vekt på Oslos blågrønne natur.
– Innbyggerne i Oslo har 40 holmer, 343 innsjøer og tjern og 955 parker og frimområder. Hver femte Oslo-borger er medlem av en eller annen friluftsorganisasjon. Alt dette er med på å fremme Oslos status som miljøby, sier miljøbyråden.
Fakta om European Green Capital Award
European Green Capital Award deles ut av EU. Formålet med prisen er å: Gi en belønning til byer som kan vise til en bevisst miljøsatsning over tid Oppmuntre byer til å forplikte seg til ambisiøse mål for å bedre miljøet og bidra til en bærekraftig utvikling..
Løfte frem en spesifikk by hvert år som kan tjenes som et godt eksempel, dele sine erfaringer og inspirere andre byer til aktivt miljøarbeid
Prisen ble delt ut første gang i 2010. Da vant Stockholm. Oslo kom til finalen. Andre vinnerbyer er: Hamburg (2011), Vitoria-Gastiez (2012) og Nantes (2013). København er utpekt som miljøhovedstad 2014 og Bristol i 2015.
Oslo mener at mange positive resultater innenfor blant annet energi kan gjøre byne til en europeisk miljøhovedstad i 2016.
Oslo vil bli europeisk miljøhovedstad
Oslo har levert søknad om å bli europeisk miljøhovedstad i 2016. Miljøbyråd Guri Melby ramser opp mange grunner, blant annet bygg, kildesortering, biogass og forbrenning av restavfall som dekker oppvarmingsbehovet for 100
000 leiligheter.
000 leiligheter.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover