Vi er hos Oslo VVS Senter Vest, et søsterselskap til det opprinnelige Oslo VVS Senter på Furuset, og det nyere på Kolbotn.
Navnet til tross har Oslo VVS Senter på Furuset, Kolbotn og Rud ikke samme eiere, men de tre butikkene med samme navn utgjør en minikjede som samarbeider om innkjøp og markedsføring.
Som Oslo øst og Oslo vest
– Hvilke forskjeller er det på handlemønsteret i Bærum og på Furuset, daglig leder Robert Fossum?
– Butikkene på Furuset og i Bærum er som Oslo øst og Oslo vest. Konseptet som har vært så vellykket på Furuset fungerte ikke her.
– Hva er forskjellen?
– På Furuset er det mange som handler enkeltprodukter og monterer selv eller får hjelp av fingernemme venner. Svært få etterspør en rørlegger for å montere sakene. Her kommer kunden i skiutstyr eller dress og spør når vi kan montere. Det er nærmest et unntak at de ikke skal ha det montert.
– Bærum er en velstandskommune. Hvordan opplever dere kundene her?
– Folk her er veldig kvalitetsbevisste, og de er villige til å betale for kvalitet, men de er samtidig veldig prisbevisste. Etterspørselen etter kvalitet har fått oss til å fjerne en del produkter. Vi behøver ikke konkurrere med Maxbo og Bauhaus, og kundene forventer et helt annet kunnskapsnivå – som vi har. Vi fører ikke det rørleggeren fører, da blir vi bare brukt som showrom.
– Det sier mye om kundegruppen at vi i fjor solgte 26 Hurricane boblebad, forteller Fossum. – Med det tallet er vi på nivå med grossistene. Hittil i år har vi solgt 20 kar, målet er 35. Det er et viktig signal til bransjen: det er lett å selge oppover. Vi har mye av høy kvalitet og ditto pris, men lite av ekstremdesign.
Fra motbakke til oppgang
– Oslo VVS Senter åpnet i InfoRama i 2002. Hva lå bak flyttingen til Rud, Robert Fossum?
– Vi var i InfoRama til mai 2007. Da flyttet vi til Rud på grunn av ombyggingen av Sandvika Storsenter.
– Det var som å etablere seg på nytt, fortsetter Fossum. – Det var veldig hardt og vi opparbeidet et større underskudd de første tre årene på Rud. Eierne ble nervøse for hele konsernet, og ville legge ned butikken. Men jeg mente at jeg skulle kunne klare å tjene penger her, så det ble til at jeg kjøpte butikken. Nå er jeg eneeier og daglig leder.
– Hvordan gikk du løs på oppgaven med å bedre resultatet?
– Vi hadde butikk i to etasjer. Vi la ned annen etasje, der vi nå har lager, og har halvert husleien. Vi sa opp fire butikkmedarbeidere og ansatte to rørleggere som monterer det vi selger.
– Og resultatet?
– Det har vært en stor suksess. Nå går det riktige veien, vi begynte året med en markert omsetningsøkning. Salget i mars var det dobbelte av fjoråret og alt ser bra ut videre. Men alt er også usikkert, for det er først til høsten vi får en sikker indikasjon på utviklingen, det er da folk pusser opp. Vi har en viss fordel av at Baderiet, som ble etablert i Sandvika Storsenter med høy champagnefaktor, la ned etter seks måneder. Også NVS Bærum er borte.
– De som overlever finanskrisen står så mye sterkere etterpå, fremhever Robert Fossum. – Vi skal være blant dem, og det vil i stor grad skyldes vår service og at vårt kunnskapsnivå opplever som høyt.
Oslo VVS Senter Vest solgte i 2008 for 18 millioner kroner, men det gikk ned til 15,3 millioner i 2009. Målet for 2010 er 21millioner. Forventet salg for alle tre butikkene i kjeden Oslo VVS Senter er 70 millioner kroner.
Robert Fossum ble ansatt som daglig leder i 2008 og kjøpte butikken i september 2009. Han er selv rørlegger og arbeidet tidligere i farens rørleggerfirma i Drammen. Faren er rørleggermester og arbeider nå hos sin sønn. Hvem var det som sa noe om rørleggerfaget og arvesynden? Og glemte jeg å få med at Robert skryter hemningsløst av sine medarbeidere?
PS: Overskriften er en vri på en gammel arbeidersang som hyllet kommunismen: Nu dages det brødre, det lysner i øst.” Men det gjorde det ikke. I vest derimot, i Bærum . . .