– Det er ikke sjeldent at jeg har vært ute på oppdrag både tidlig og sent, bekrefter Aleksander Olsen Leinan, daglig leder i Rørkjøp-bedriften Håbeth Rør AS. – Slik som når varmtvannsberederen ryker lille julaften! Eller når vannet er fryst første nyttårsdag. Det må fikses, og det haster. 

– Enda mer kritisk blir det om dette rammer sykehjem, sykehus, skoler eller andre offentlige institusjoner, understreker rørleggeren som holder til i Kirkenes.

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Aleksander Olsen Leinan

Temmer vannet

Man vet ikke når røret ble oppfunnet, men i palasset på Knossos på Kreta har man funnet kar-, dusjbad og vannklosett helt tilbake til andre årtusen før Kristus. Det første fungerende vannklosettet i moderne tid ble konstruert i 1877.

Å ha kontroll på vann og kloakk har alltid vært avgjørende for helse og velferd i et samfunn. Uten rørleggere ville vi opplevd alvorlige problemer med vannforsyning, avløp og oppvarming. Rent vann, og avløp som fungerer, er også svært avgjørende for å redusere smittespredning.

På mange måter kan man si at rørleggeryrket temmer vannet ved å legge det i rør. Systemene som rørleggeren lager er med på å frakte vannet dit det skal, og varme og energi er svært viktige deler av yrket. Digitalisering, bærekraftig utvikling og energieffektivisering står høyt oppe på agendaen, og bransjen sørger for stadig utvikling. Det er et yrke som krever tilpassing til miljø, samfunn og forbruker.

Lidenskap for faget

– Hva er det beste med å være rørlegger?

– Ingen dag er lik, svarer Leinan kontant. – Det er stor variasjon og mange utfordringer som skal løses, og det gir en bra mestringsfølelse å hjelpe kunder med ulike løsninger. Jeg merker at rørleggeren er viktig, og at det jeg gjør betyr noe.

Han smiler bedt når han forteller om fornøyde kunder som kommer med konfekt eller andre søtsaker etter en «redningsaksjon».

– For meg er ikke det å være rørlegger bare en jobb, det er også en lidenskap, avslutter Leinan.

Det er aldri for sent

Kombinasjonen av variert arbeid, det sosiale og det å bruke henda, gjør at Gjermund Resvik kan si på godt norsk at han «digger» rørleggeryrket. Han har valgt å gå fra selgerjobb og tilbake i utdanning. Nå er han 48, og utdanner seg til å bli rørlegger.

– Det at jeg endte som voksenlærling i rørleggerfaget er egentlig litt tilfeldig, men jeg har alltid hatt en drøm om å jobbe et sted der jeg kan bruke hendene, og så var jeg så heldig at jeg fikk muligheten hos Rørkjøp-bedriften Haugland VVS i Grimstad.

Saken fortsetter under bildet:

Bildet: Gjermund Resvik

– Hva tenker du om å bytte yrkesvei i voksenalder?

– Jeg vil anbefale det til alle som vurderer å gjøre det. Det er aldri for sent! Det å være rørlegger er kjempefint. Hver dag er en ny opplevelse, og man treffer mange ulike mennesker. Jeg stortrives, avslutter Resvik.

Kule kollegaer

Ida Helgerud på 19 er rørleggerlærling i Rørkjøp-bedriften Flis & Bad AS. Hun har jobbet som lærling i 2 år og har omtrent 1,5 år igjen før hun er ferdig utdannet som rørlegger.

– Kule kollegaer og variert arbeid er noe av det beste med å være rørlegger, svarer Ida på spørsmålet om hva som er det kuleste med rørleggeryrket. – I tillegg er det masse kult verktøy!

Hvordan opplever du å være jente i et såpass mannsdominert yrke?

– Jeg tenker egentlig ikke over det. Andre reagerer kanskje på at jeg er jente, men for meg er det helt naturlig. Noen kunder kan påpeke at det er litt uvant, men jeg opplever kun positive tilbakemeldinger. Og jeg bare digger yrkesvalget mitt, avslutter Helgerud

25 år med rørleggeren i fokus

I år feirer Rørkjøp 25 år, og kan nå telle over 450 frittstående medlemsbedrifter. Alle medlemmene er offentlig godkjente rørleggerbedrifter med høy faglig kompetanse, og bred allsidighet innen faget.

– Det er ikke slik at alle som ønsker får lov til å bli medlem av Rørkjøp, sier medlemsansvarlig i nord, Halgrim Lorentsen.

– Vi godtar kun godkjente, seriøse bedrifter som kunden kan stole på. Vi må sikre at kjeden opprettholder kvalitet, og et av de viktigste kravene er solide kvalitetsrørleggere med god økonomi. 3-4 av de som søker medlemskap får faktisk avslag, men vi mener at dette er med på å gjøre et Rørkjøp-medlemskap til et kvalitetsstempel, sier Lorentsen avslutningsvis.