BIM-søkerne er stort sett tømrere, elektrikere, rørleggere og ventilasjonsmontører.  De skal lære seg å modellere i 3D, legge informasjon i modellene og kvalitetssjekke modellene.  Det vl bli to klasser med BIM-teknikere.  Den ene klassen skal modellere tekniske installasjoner som rør, ventilasjon og elektro.  Den andre klassen skal modellere selve bygningskroppen. 

Utveksling av modeller mellom klassene gjennom det såkalte IFC-formatet vil sikre en realistisk læreprosess.

 

Årets kull ut at de lærte over 20 forskjellige dataprogrammer på ett år, så læringskurven er bratt.  Flere av BIM-studentene karakteriserer året som ”det beste og mest lærerike skoleåret de har hatt”.

Flere BIM-teknikere har allerede fått arbeid hos større entreprenører, hos ferdighusfirmaer, hos arkitekter, på ingeniørkontor og hos programvareleverandører.  Og noen har også startet for seg selv, som BIM Consult (www.bimconsult.no).  BIM Consult modellerer blant annet store bygningsmodeller for Statsbygg i disse dager.

Årets studenter har også laget sitt eget BIM-nettverk med nettsiden www.bimtekniker.no.  De skriver selv: ”Motivasjonen for oss er muligheten for å heve vårt eget og andres kompetansenivå i tillegg til det faktum at bruk av BIM er spennende og utfordrende.”  Forumet på denne siden vil etter hvert bli en stor kunnskapsbase for BIM i praktisk bruk.

BIM-tekniker-studiet ønsker enda nærmere samarbeid med næringslivet og nyhetsbrevet oppfordrer intersserte å henvende seg til Ingolf Sundfør, teamleder byggefag/BIM ved Fagskolen i Oslo - Fagskolen.no.

Vi ønsker samarbeid med firmaer som vil satse på BIM/buildingSMART.  Vi kan tilby arbeidskraft som "virker i praksis” som det blir sagt om BIM-teknikerne.  AF har ansatt en av BIM-studentene i årets kull. 

Magnus Baggetorp, prosjektingeniør ved AF sier: "Med den praktiske bakgrunn, og solid modelleringserfaring har BIM- teknikerne en annerledes og viktig kompetanse."

Kilde: BuildingSmart Nyhetsbrev