Magnus Lind, prosjektleder VVS i Norconsult.
Magnus Lind, prosjektleder VVS i Norconsult.

Samtidig med prosjekteringen ble bygget strippet ned til betongdekker og søyler.

– Opprinnelig skisseprosjekt ble tilpasset hva man visste om byggets konstruksjon på det tidspunktet, og her ligger mye av rehabiliteringens utfordringer, nemlig nye bygningsmessige forutsetninger som graves frem etter hvert som prosjekteringen skrider frem. Tekniske sjakter ble blant annet omprosjektert til gamle heissjakter. Dette førte til mindre utsparings- og forsterkningsbehov i dekker, men det krevde mye koordinering for utsparinger ut av sjakter. Takket være godt samspill fant vi gode løsninger for bygget som helhet, sier Magnus Lind, prosjektleder VVS i Norconsult.

Høye miljøambisjoner

Selv om det opprinnelig bygg var flott utvendig, hadde ønsket bruk og personbelastning endret seg mye siden oppføringen. Bygget hadde også høyt vedlikeholdsetterslep, høyt arealbruk, høye driftskostnader og høyt energibruk.

– Bærum kommune ønsket å samle mange av kommunens tjenester i bygget, noe som ville doble byggets ansatte. Inneklima var i utgangspunktet underdimensjonert, så vi måtte finne en løsning som gir et godt inneklima med dobbelt så mange mennesker, uten å gå på kompromiss med etasjehøyder. 

– I tillegg hadde bygget de ambisjoner om BREEAM Outstanding og energimerke A med fjernvarme, sier Lind.

Liten plass til VVS og ventilasjonsrom på taket

Generell høyde mellom etasjedekker var omtrent 3 meter, noe som ga lite rom for tekniske installasjoner.

– Krav til dagslys og himlingshøyder gjorde det som vanlig trangt til tekniske installasjoner over himling, spesielt med den persontettheten som var ønskelig her. Det ble fort klart at tradisjonelle løsninger ville kreve senkning av himlinger mer enn ønsket. Det ble derfor prosjektert og montert et høytrykks vanntåkeanlegg som ble festet direkte til betongdekket for å ta minst mulig plass i høyden. Vanntåkesystemet har også gode sprede-egenskaper som gjorde at vi klarte oss med færre dyser enn et tradisjonelt anlegg. 

– For å redusere luftmengden og antall kanaler ble det valgt en løsning med VAV til hvert rom, og stor utbredelse av aktive kjølebaflere. Luftmengdene og kanalstørrelser kunne da reduseres noe. I tillegg ga løsningen muligheter for god lokal styring og individuell tilpasning. Det ble i stor grad benyttet spjeld uten avstandskrav til montasje da det var utfordringer med å få tilstrekkelige rettstrekk før spjeld.

– Kjølekapasitetene i hvert rom er dimensjonert for mange personer og høye internlaster, men samtidigheten er forholdsvis lav. Dette gjør at hovedføringer og pumper kunne reduseres i kapasitet, og målinger under drift har vist at samtidig kjølebelastning er enda lavere enn antatt. 

Saken fortsetter under bildet:

Montasje av vanntåkeanlegg før vegger og øvrige installasjoner

– Selv om teknisk utstyr er mer effektivt og kompakt, var det behov for større tekniske rom enn tidligere og ventilasjonsrommene ble derfor plassert på taket. Istedenfor å skjule disse mest mulig ble de heller utformet som en karakteristisk og fremtredende del av bygningskroppen. I tillegg ble ventilasjonsrommene kledd med bølgete kobberfarget kledning for å tydelig sette sitt preg på bygget og området, sier han.

Mange avveininger for å nå målene

Lind trekker frem flere vurderinger for å oppnå ønsket kapasitet, men også innfri energikravene.

– Her ble det valgt en relativt kostbar VVS-installasjon som isolert sett har et høyere klimagassavtrykk under produksjon og montasje. Samtidig har løsningene bidratt til å gi bygget nødvendig kapasitet og fleksibilitet. Slike løsninger bidrar også til å sikre flere rehabiliteringsprosjekter og økt gjenbruk av bærende betongkonstruksjoner. 

– Ser man på klimagassregnskapet ved å bevare bærekonstruksjonene og arealeffektiviteten ved fortetting kommer man vesentlig gunstigere ut. Alle klimamål som BREEAM Outstanding og energimerke A ble også oppnådd. Byggetiden ble også vesentlig forkortet ved å rehabilitere, noe som var viktig for byggherre og Bærum Kommune, sier han.

Bygger ekspertise på rehabilitering

Han forteller at rehabiliteringer er et satsningsområde for hele Norconsult, inkludert VVS-avdelingen. 

– For å bygge ekspertise deler vi prosjekterfaringer, læringspunkter og forbedringsmuligheter for hele avdelingen. Det er også egne interne forum for bærekraft og ROT-markedet som bidrar som støttespillere og gode erfaringer. 

– Det er et stort behov for rehabiliteringer i Norge i tiden fremover, og vi tror rehabilitering vil overta mer og mer av nybyggmarkedet. Det er veldig mange fordeler med rehabilitering, spesielt kort byggetid og mindre klimagassutslipp. Siden rehabiliteringer ofte har store bygningsmessige begrensninger kan det kreve noe høyere investeringer på VVS for å få møte dagens krav og ønsker til persontetthet, himlingshøyder, bærekraft og inneklima. I dette prosjektet gikk bygget fra 700 ansatte og 161 kWh/m2 til 1300 ansatte og målt energibehov på 76 kWh/m2. I tillegg fikk brukerne vesentlig bedre inneklima, fleksibilitet og store publikumsarealer. 

– Investering i tekniske anlegg er godt investerte penger og gir nytt liv til alle bygg. Dette mener vi Kommunegården i Sandvika er et veldig godt eksempel på, avslutter Lind.

Bildet under:
Fra åpningen av Kommunegården