Dermed gjør du også varmepumpa klar for høsten og vinteren.
– Først og fremst må du sjekke at det er fritt rom både over og i forkant av pumpa. Dette gjelder både inne og ute. Luftstrømmen må ikke blokkeres, sier Carsten Engh, rørlegger og varmepumpeekspert fra Porsgrunn Rørleggerforretning. Han er også talsmann for bransjeinitiativet skikkelig rørlegger.
– Rens både støv- og finfiltrene som sitter i delen av pumpa som er inne i huset. Dette er spesielt viktig nå i pollensesongen. Mange modeller har et ioniseringsprogram som lader partikler som for eksempel pollen elektrisk. Det gjør at pollenet faller ned på gulvet og enkelt kan støvsuges opp, sier Engh.
Mye støv gjør at pumpen jobber for fullt uten å klare å holde jevn temperaturen i rommet. Ta ut filtrene av pumpa og rengjør dem hver for seg enten ved å støvsuge eller ved å tørke av med en fuktig klut. Det er viktig å sjekke bruksanvisningen og anvisningene om rens av filtre. Enkelte typer kan vaskes, mens andre ikke tåler vann.
– Uansett bør du unngå å helle vann direkte på delene. Vannet kan forårsake elektrisk støt og skade både deg og utstyret. Du bør heller ikke bruke varmt vann, tynner, slipemidler eller sterke løsemidler, advarer Engh.
Når du har tatt ut filtrene har du lett tilgang til å kunne rengjøre resten av pumpa. En støvsuger med et lite munnstykke og lang børste er ofte det beste. Da kommer du til overalt samtidig som det er tryggere for de skjørere delene i pumpa. Under filtrene ligger nemlig registeret som er bygd opp av tynne aluminiumsfinner som tåler veldig lite før de bøyes. For en optimal luftsirkulasjon bør du også rense utedelen fri for løv og annet smuss som kan tette igjen luftinntaket.
Bergvarme- og vann-til-vann-varmepumper krever ikke spesielt vedlikehold, men det er likevel lurt å få rørleggeren til å ta en service hvert fjerde år uavhengig av hva slags pumpe du har. Rørleggeren sjekker da om det er slitasje på noen av komponentene og om anlegget fortsatt fungerer optimalt.
Med jevnlig service legger du til rette for god, stabil og økonomisk drift i mange år. Uansett varmepumpetype bør du lese bruksanvisningen grundig, og følge de rådene rørleggeren gir deg.