Geberit presenterer under VVS-dagene en sanitærvegg der alle rør og forgreninger er koblet sammen for sirkulasjon og gjennomstrømming forbi alle tappepunkter. Alle koblinger er basert på pressfittings med lekkasjegaranti.

- Den nye løsningen gir en rekke fordeler innen sikkerhet, lydisolasjon, sirkulasjon, kvalitet og effektivitet. Dette er en helt ny måte å bygge et sanitærsystem på, med en rekke detaljer som ikke tidligere har vært vist i Norge, opplyser adm.direktør Arne Håkon Burdal og seniorkonsulent Arvid Aalen i Geberit Norge til VVSforum.

- Sanitærinstallasjonen er den mest moderne løsningen som er å få tak i, og viser samtidig hvordan sanitæranlegg i dag bygges i Europa. Vi føler at tiden er moden for å vise dette fram for norske rørleggere, sier Aalen.

Eksempelet som vises på standen er et skjult anlegg for baderom, bygget etter norske normer med membran og lekkasjesikring. I Europa bygges imidlertid slike anlegg skjult, og systemene er testet og godkjent for en slik montering.

Saken fortsetter under bildet:


Slik ser selve sanitærveggen ut på Geberit`s stand på VVS-dagene.

Komfort og sirkulasjon
Aalen forklarer at det viktigste som skiller systemet fra løsninger som brukes her i landet, er at vannrørene er isolerte og koblet i serie og «loop» installasjoner, med sirkulasjon eller vannutskiftning igjennom tappepunktene til alt sanitærutstyr.
- For det første gir dette varmtvann helt fram til tappepunktet til enhver tid. Man oppnår dermed økt komfort med en balansert sirkulasjon, uten stagnasjon.

I installasjonen som vises sirkuleres det varme vannet igjennom to servanter, dusj og tilbake til sirkulasjonsledningen i rørsjakten. Det kalde vannet er koblet i serie, der en hygienespyler på slutten av installasjonen sørger for at vannet i rørene blir utskiftet og er kaldt til enhver tid. Spylefunksjonen styres med app på vanlig smarttelefon og integreres i styringsanlegget.

Godt håndverk
Aalen opplyser videre at det benyttes flerlags kompositt rørsystem (alupex) Mepla.
- Mepla systemets pressfittings og smarte koblinger gir høy sikkerhet mot vannlekkasje, hygiene og levetid minimum 50 år. En lydoptimal avløpsrørføring forbinder en innebygget sisterne, dusjarmatur, veggsluk, servanter og vaskemaskin i rørsjakt og i vegg.

- Vi bygget veggen i forrige uke for å vise fram de nyeste løsninger innen design, drikkevannhygiene, lyddemping, komfort og effektive byggeprosesser. Vårt GIS installasjonssystem og løsningene har en rekke fordeler. Den kan prefabrikeres og fraktes til byggeplass, dermed kan rørlegger gjøre sitt håndverk og sikre kvalitet under best mulige arbeidsforhold. En slik løsning bygger dessuten på rendyrket håndverk av rørlegger, som får 100 % kontroll med kvaliteten, understreker adm. dir. Arne Håkon Burdal i Geberit.

Tverrfaglige fordeler
GIS installasjonssystem bygges som kjent ikke i Norge, men mange norske bygg er i dag av samme beskaffenhet som for eksempel i Tyskland, så systemet bør være mulig å overføre til norske forhold.
- Høy fleksibilitet i løsninger, enkelthet, nøyaktighet, lyddemping, statikk og prefabrikering er nøkkelord. Med prefabrikering økes dessuten effektiviten og byggherren får tverrfaglige økonomiske fordeler, samt gode LCC beregninger for bygget, sier Aalen i Geberit.
- Slik løsningen framstår montert på vår stand, tilfredsstiller den kravene til lekkasjesikring i våtrom, men en heldekkende membran bak vil dessverre ikke fungere i dusjsonen, understreker Aalen, som imidlertid ser for seg å kunne drøfte dette med fagmiljøene.

- Alle forhold sett under ett er det dermed et åpent spørsmål om norske regler i for stor grad lar vannskadesikkerhet gå på bekostning av bedre løsninger.