En deltakelse i Klimanett Østfold vil kunne bidra til realisering av mål i kommuneplanens samfunnsdel, klima- og energiplan og Framtidens byer, skriver Regjeringens Framtidens byer på sin nettside.

Foreslåtte fokusområder for Klimanett Østfold samsvarer med sentrale satsningsområder i kommunens nye klima og energiplan:

Kunnskapsbygging
Energibruk i bygg
Utarbeidelse av klimagassregnskap

Det er lagt opp til en relativt forpliktende samarbeidsmodell med en styringsgruppe bestående av ordførere, fylkesordfører og representant fra fylkesmannen. Det skal ansettes en prosjektleder som organiserer arbeidet. Videre vil det være en fast kontaktperson i administrasjonen hos de deltakende kommuner. Ulike faggrupper nedsettes etter behov.

Det er Østfold Fylkeskommune som har tatt initiativ overfor alle fylkets kommuner om å bli med i Klimanett Østfold. Alle kommuner hvor saken har vært oppe til behandling har vedtatt deltagelse i klimanettverket. Hittil gjelder det 12 av fylkets 18 kommuner.

Det skal fokuseres på å videreutvikle eksisterende løsninger og tiltak, noe som kan gi bedre kvalitet og gjennomføringsevne i et større geografisk område.

Mange av kommunenes klimaplaner har et perspektiv fram mot 2020. Det er derfor ønskelig at Klimanett Østfold også har det samme perspektivet. Prosjektet må ha en forutsigbarhet som tilsier at partene forplikter seg til minst et 3-årig samarbeid for å kunne skape resultater. Etter den perioden evalueres prosjektet for å se på grunnlaget for videre samarbeid.

Sarpsborg kommune har i sin Kommunedelplan for klima og energi 2011 - 2020 satt et overordnet mål om å redusere de direkte utslippene av klimagasser med 50 prosent innen 2020.

Les hele artikkelen på Framtidens byer

SI DIN MENING HER: