EU-prosjektet COHERENO har som mål åstyrke samarbeidet mellom aktører som driver med ambisiøs oppgradering av eneboliger.Ambisiøs oppgradering betyr i denne sammenhengen oppgradering til «nesten nullenergi nivå», såkalt nZEB. Prosjektet skal vare fra april 2013 til mars 2016 og deltakerne er fra Nederland, Belgia, Østerrike, Tyskland og Norge.
COHERENO-prosjektet skal
- Utarbeide nasjonale oversikter over aktører som er involvert i nZEB-renovering i de fem partnerlandene. Oversikten vil vise hvem som har erfaring fra slike prosjekter og hvilken rolle de har hatt.
- Framskaffe en oversikt over suksessfulle samarbeidsformer mellom entreprenører og andre aktører som har vært involvert i nZEB-renoveringer av eneboliger. Oversikten vil vise hvilke kundesegmenter ulike forretningsmodeller retter seg inn mot,
samt hvilke barrierer og suksesskriterier de står ovenfor.
- Formulere detaljerte anbefalinger om hvordan kvalitetssikring kan bli integrert i ulike forretningsmodeller for å bygge troverdighet overfor huseiere så vel som investorer.
- Samle markedsaktører til to regionale arrangement i hvert av de fem landene for å forme samarbeidsmodeller for nZEB-renovering av eneboliger.
- Bistå motiverte tilbydere til å lansere integrerte tjenester for nZEB-renovering av eneboliger. Prosjektet har som mål å etablere 25 samarbeidsgrupperinger til sammen i de fem landene.
Nasjonale rådgivere
Nasjonale rådgivergrupper gir innspill og anbefalinger til prosjektet, i Norge består gruppen av Byggmesterforbundet, Huseiernes Landsforbund, Mesterhus, BGM Arkitekter, ROJO Arkitekter, Bolig Enøk, Lavenergiprogrammet, Husbanken, Enova og Innovasjon Norge
Deltakere fra fem land
Ni prosjektpartnere fra fem land deltar i prosjektet som varer fra april 2013 til mars 2016:
- Delft University of Technology, Nederland (koordinator)
- Passiefhuis-Platform vzw, Belgia
- BPIE, Building Performance Institute Europe, Belgia
- VITO research organisation , Belgia
- VCB The Flemish Building Confederation, Belgia
- SINTEF Byggforsk, Norge
- Segel AS, Norge
- ÖGUT, Austrian Society for Environment and Technology, Østerrike
- DENA, Deutsche Energie-Agentur GmbH, Tyskland
Skrevet av Tommy Kleiven, Sintef Byggforsk
Satser stort på ambisiøs oppgradering
Gode forretningsmodeller skal bedre kvaliteten på håndverksarbeidet ved ambisiøs rehabilitering av eneboliger. Bedre kvalitet vil øke boligeiernes tillit til
det utførende leddet, noe som på sikt bidrar til at ambisiøs oppgradering av eneboliger går fra å være et nisjemarked til å bli et volummarked.
det utførende leddet, noe som på sikt bidrar til at ambisiøs oppgradering av eneboliger går fra å være et nisjemarked til å bli et volummarked.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.