VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi inviterer derfor til seminar 13. oktober i Oslo nettopp om disse temaene.
- Vi må utvikle robuste løsninger for ventilasjon og kjøling som kan møte stenge energikrav og samtidig sørge for godt inneklima. AV den grunn er diskusjonen om behovsstyrt ventilasjon veldig viktig, påpeker daglig leder i VKE, Mats Eriksson overfor vvs-forum.no.
Byggeforskriftene strammes gradvis inn for å redusere ressurs og energibruken knyttet til bygg. I Norge brukes i dag ventilasjon og kjøling 30-50 prosent av det totale energibudsjettet for mange bygningskategorier (les: rammekravene i TEK 2010). Som tidligere omtalt på vvs-forum.no har det KRD-oppnevnte Arnstad-utvalget foreslått at det innføres energikrav til nybygg på passivhusnivå, det vil si 50-60 prosent av kravsnivået i TEK2010, fra 31. desember 2015.
Bedre dokumentasjon
Det er satt i gang et prosjekt kalt reDUCEVentilation (Reduced energy use in Educational buildings with robust Demand Control) og her er det meningen at det skal utvikles konsepter med nettopp robust behovsstyring. I tillegg skal man spe kunnskap om energisparepotensialet i undervisningsbygg, produsere beregningsverktøy som dokumenterer om energipotensialet er tilfredsstillende i forhold til norske byggeforskrifter og det skal utvikles kravspesifikasjon og innreguleringskontroll, som er tilpasset behovsstyrt ventilasjon i skolene.
- Verktøyene skal bidra til bedre dokumentasjon, utforming, drift og vedlikehold av ventilasjonsanlegg. Prosjektet er rettet mot undervisningsbygg, men resultatene vil også bli anvendbare for andre typer bygninger, sier Mats Eriksson.
Mads Mysen
Dette prosjektet er finansiert av VKE, Skanska, Undervisningsbygg Oslo KF, Optosense og Norges Forskningsråd. Andre partnere er SINTEF, NTNU, HiO og International Centre for Indoor Environment at the Technical University of Denmark and Energy (DTU). Det er professor Mads Mysen som leder prosjektet.
Mads Mysen er en av foredragsholderne på seminaret 13. oktober. Mats Eriksson, Terje Hansrud og Jan Bergstøm skal også holde foredrag. Det blir debatt avslutningsvis.
Påmelding foretas innen 11. oktober og det er begrenset antall plasser på dette seminaret.