Er sikkerhet mot vannskader noe som kan påvirkes under tidligprosjektering? Kan plasseringen av vanninstallasjoner i bygningen medvirke til reduserte kostnader over tid? Er forskriften en del av problemet? Har du lyst til å vite mer om disse aktuelle problemstillingene, kan du høre Svend Haugen fra Norconsult på seminaret om Vannlekkasjer fra rørinstallasjoner i bygg 23. november.
Rørbransjen, byggebransjen, forsikringsbransjen, Sintef, rådgivende ingeniører, samt takstmenn samles til dagsseminar torsdag 23. november for å diskutere vannskadeproblematikken i Norge. Vannskadene øker i Norge til tross for mer moderne bygg, bedre produkter og mer kunnskap. Hva er galt?
- Det er ingen tvil om at det trengs tiltak for å snu den dystre utviklingen innenfor vannlekkasjer fra rørinstallasjoner i boliger og næringsbygg. Er det uvitenhet eller slurv? Skyldes det stramme byggetider, prispress, eller er det uhensiktsmessige forskrifter og krav?
- Hva med produktene og rørsystemene som brukes i dag, hva er levetiden til disse? For å lykkes må vi få frem dokumentasjon på hva som gjøres feil, påpeker de ulike bransjene.
Til å belyse dette stiller et solid knippe foredragsholdere på X Meeting Point, Moxy Hotels, Hellerudsletta den 23.november. Etter siste foredrag blir det paneldebatt, hvor Ole Larmerud blir debattleder.
Bedre rør-i-rør systemer
Konferansen åpner med Takstsjef, Lars Angell, Tryg Forsikring, som snakker om Nedslående statistikk for rør-i-rør-montasje.
- Summen av småfeil bidrar til at prinsippet med rør-i-rør-installasjoner ikke lenger er gjeldene. Installasjonene er hverken vannskadesikret eller utskiftbar uten byggetekniske inngrep. Det vil være fornuftig om rørbransjen ser på hva de kan gjøre for å bedre forholdene.
Kvalitet og kontroll
Rørleggerens kompetanse i totalentrepriser, og vilje til å føre kontroll
og forfølge krav i kontrakten, legges frem av Lars Iddeng, Teknisk sjef i USBL Prosjekt.
Rørleggerens vilje til å fremlegge prosjekteringsunderlag. Fremlegging av innreguleringsprotokoller og trykkprøvingsprotokoller. Prøvedrift av anlegg før overtakelse, hva synes rørleggere om det? Det er ofte slik at FDV ikke blir levert til overtakelse og det som blir levert er mangelfullt. Hvorfor er det slik? Undrer Iddeng.
Prestasjoner og lederskap
Vannlekkasjer et spørsmål om utøvelse av lederskap? Denne seksjonen presenteres av FLOW Group VVS v /Jan-Erik Urhaug og Greif Sæther.
For å lykkes bør vi endre vår løsningsfokuserte tilnærming til problemet. Det handler kanskje om hvordan vi skaper de rette holdninger og kultur i egen organisasjon? Om hvordan vi setter en standard for prestasjon og kvalitet? Hvilke utfordringer vi møter i det daglige på prosjektene, og rundt regelverk og forskrifter.
Kvalitet og kontroll
Hvor viktig er dokumentasjonen på rør-i-rør systemene? Spør Kenneth Riisa, Produktsjef Armaturjonsson.
Hvilke krav rørleggerne må forholde seg til med hensyn til dokumentasjon på systemene, som FDV, trykktestingsprotokoll etc. Hvilke detaljer som er helt nødvendige for å ivareta utskiftbarhet, lekkasjesikkerhet og lang levetid. Hvorfor det allerede i planleggingsfasen er viktig å tenke strømningstøy og ikke minst bakteriegroing.
SINTEF/Byggforsk i fokus
Lars-Erik Fiskum , Siv.ing. -MSc. Forskningsleder| Research Manager SINTEF Byggforsk| SINTEF Building and Infrastructure har et enkelt spørsmål som kan gi mange svar: Hvorfor har vi vannskader i moderne bygg når byggeregler, produkter og kontroll er strengere enn noen gang?
Hvorfor går det galt
Vannskadesikkerhet og rørbransjen sett med totalentreprenørbriller.
Espen Krossli, Kategorisjef VVS, Backe Entreprenør, tar for seg dette tema i sitt foredrag, presenterer eksempler og erfaringer og spør Hvorfor går det galt?
Gode løsninger
Svend Haugen, Norconsult, fokuserer på Sikkerhet mot vannskader fra vanninstallasjoner-en illusjon? Er sikkerhet mot vannskader noe som kan påvirkes under tidligprosjektering? Kan plasseringen av vanninstallasjoner i bygningen medvirke til reduserte kostnader over tid? Er forskriften en del av problemet? Eksempler på gode løsninger og noen mulige forslag.
Regelverk, slurv og innbygningssisterner
Arvid Aalen, Seniorkonsulent, Geberit Norge har som tema på sitt foredrag Innebygde sisterner til toalett, skjulte / synlige installasjoner i bygg.
Rørsystemer, sikkerhet, sanitærteknikk og bygningsfysikk
Hvorfor er systemkunnskap en forutsetning også i Norge?
- Regelverket skaper slurv, og hindrer innovasjon, uttaler Aalen.
Det forventes en frisk debatt etter siste foredrag, men med Ole Larmerud som ordstyrer vil tema og problemstillinger som vi alle har nytte av få riktig fokus.
Sikkerhet mot vannskader fra vanninstallasjoner-en illusjon?
Er sikkerhet mot vannskader noe som kan påvirkes under tidligprosjektering? Kan plasseringen av vanninstallasjoner i bygningen medvirke til reduserte kostnader over tid? Er forskriften en del av problemet? Har du lyst til å vite mer om disse aktuelle problemstillingene, kan du høre Svend Haugen fra Norconsult på seminaret om Vannlekkasjer fra rørinstallasjoner i bygg 23. november.
Denne artikkelen er over 6 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover