Sivilarkitekt Gudmund Stenseth hos Narud Stokke Wiig har påpekt i et intervju med www.vvsforum.no, at årsaken til at urinaler med vannspyling blir lite brukt kan komme av at byggherren ikke ønsker å ta kostnaden og at SINTEFs Byggforskserie legges til grunn når nye bygg skal planlegges. Det siste reagerer Lars-Erik Fiskum hos SINTEF Byggforsk på.
Les også: Få urinaler med vannspyling på grunn av Sintef og byggherrene
Prosjekterende har ansvaret
- For det første, så prosjekterer ikke vi antall urinaler i bygg. Det er det prosjekterende i det enkelte byggverk som gjør, fastslår Fiskum.
SINTEF har imidlertid lagd et blad i Byggforskserien (379.201 – toaletter for ansatte og publikum), der man gir en anbefaling om antall brukere per toalett og urinal, men dette er kun en anbefaling og ikke noe annet.
Britisk standard
- Anbefalingene er faktisk basert på den britiske standarden BS 6465, så vi føler oss ikke akkurat truffet av eventuell kritikk om disse norske særtilfellene, påpeker forskningsleder hos SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum.
Les også: Burde bruke urinaler med vannspyling oftere
Siden anbefalingene er basert på britisk standard, så tyder alt på at det er konservative og sparsommelige byggherrer som er årsaken til at urinaler med vannspyling i altfor liten grad benyttes i nye, norske bygg
SINTEF gir kun anbefalinger om antall brukere per urinal
Arvid Aalen i Geberit etterlyser større bruk av urinaler med vannspyling i norske bygg, mens sivilarkitekt, Gudmund Stenseth ikke har noen god forklaring på hvorfor det blir brukt slike urinaler i skoler, kontorer og offentlig bygg i mindre omfang enn i utlandet. SINTEFs forskningsleder, Lars-Erik Fiskum vil i hvert fall ikke ha ansvaret for at situasjonen er slik som Arvid Aalen beskriver.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.