I Glabakkveien på Kjeller bygges 20 kjedede tomannsboliger hvor IvarSAT skapet er valgt. Skapet ble lansert første gang i Norge under VVS-dagene i oktober i fjor. Distriktssjef Petter Hagen i Variant VVS viser stolt frem skapet med innhold i et lite teknisk rom som nå har plass til flere voksne menn samtidig, men som med andre løsninger hadde vært mer enn fullt. Skapet er innfelt i veggen og inneholder alt av rør, pumper, fordelere, vannmåler, etc. som skal til for å sørge for vann og varme i leiligheten. Til og med den tradisjonelle varmtvannsberederen er fjernet.

Skapet, eller boligmodulen er en termohydraulisk enhet som muliggjør uavhengig drift og distribusjon av varme og varmtvann ved bruk i et sentralt varmeanlegg. Enhver installasjon har forskjellige behov og derfor tilbys IvarSAT i seks ulike versjoner som kan tilpasses aktuelt brukermønster. Dette gjør det til den universelle løsningen for drift av individuelle varmesystemer koblet til sentrale fyringsanlegg, for eksempel fjernvarme.

Fjernvarme
Prosjektet er i dette tilfellet basert på fjernvarme, men skapet kan også benyttes ved bruk av andre energikilder. Kravet er høytemperatur – minimum 70 grader. Modellen som er valgt på Kjeller er utrustet med to sekundære varmekretser. Den ene uten shunt og med høy temperatur, den andre med 3-veis shuntventil og sirkulasjonspumpe for sekundærsiden og med samme reguleringsmuligheter. Denne kan derfor benyttes i boenheter med to varmekretser, den ene til lavtemperatur gulvvarme og den andre til høytemperatur radiator. I tillegg momentan produksjon av varmt tappevann. I disse leilighetene er det gulvvarme i kjelleretasjen, radiatorer og konvektorer i etasjen over. 


Saken fortsetter under bildet:

Her har vi fra venstre Torfinn Frang, daglig leder av CFK rørleggerbedrfit og Svein Høgtorp fra Kra Eiendom/Mesterhus/Bygg-team.

I området hvor dette bygges er det nå påkoblingsplikt på fjernvarmen da det er innenfor konsesjonsområdet til Akershus fjernvarme. Leilighetene er bygget etter TEK7 standard, men ifølge byggherren jobber de etter TEK10 standard på det meste.

Sparer plass og tid
Valget av løsning i Glabakkveien er gjort av byggherre i samarbeid med rørlegger. Byggherre er Kra Eiendom/Mesterhus v/Bygg-Team og rørlegger er CFK rørleggerbedrift AS fra Gjerdrum. Årsakene til at nettopp denne løsningen ble valgt er flere.

– Vi sparer tid, det er raskt å montere i en stresset hverdag med mye å gjøre, forteller rørlegger Geir Aarstad.

– Og plassbesparende. Plassen var en avgjørende faktor, supplerer Svein Høgtorp som representerer byggherren. I tillegg fremhever han det som standardhevende for leilighetene.

Flere prosjekter
– Ellers har vi så langt levert 100-150 skap som er i drift rundt omkring, forteller distriktssjef Petter Hagen.

–Det er billigere enn tradisjonelle løsninger, tids- og plassbesparende, fortsetter han. Produktet er produsert av vår partner i Italia-IVAR.

– Modulene er på lager, men ”innredes” individuelt for hvert prosjekt på bestilling, sier Hagen.

For rørleggeren fra CFK er dette første prosjekt han monterer skapene.

– Vi har bare monteringserfaring herfra foreløpig, men er godt fornøyd så langt, forteller rørlegger Geir Aarstad og hans sjef – Torfinn Frang. De har mer enn nok å gjøre for tiden, og er glad for alt som kan gjøres mer effektivt. De fremhever også prisen som et argument, da løsningen ikke er dyrere enn en tradisjonell løsning.

–Kjøperen får mye for pengene.
Ellers forteller de at varmeanlegg snart er standard i de fleste boliger.

– Det er et comfortprodukt , forteller Geir Aarstad. Han og sjefen Torfinn Frang representerer en rørleggerbedrift som har mer enn nok å gjøre for tiden. De er syv mann i arbeid, og utfører oppdrag innen varme, sanitær, kjøling og service, både på enebolig- og leilighetsmarkedet.