Dette innebar at kommuner skal vurdere og godkjenne håndverkernes formelle og realkompetanse, tidligere praksis før de får puss opp bad i kommunen. Oslo kommune ble ikke hørt. Den nye loven ble vedtatt i 2009 og har nå trådt kraft, skriver Oslo kommune i en pressemelding.
I forrige uke intervjuet VG en eier av en bolig som pusset opp badet og måtte betale 12.190 kroner i saksbehandlingsgebyrer.
Mannen kunne ha sluppet med 1.890 kroner – og spart gebyrer for 10.300 – dersom han hadde sendt søknaden elektronisk, og hadde brukt ett håndverkerfirma med sentral godkjenning eller lokal godkjenning i Oslo.
Uten sentral godkjennig fra Statens Bygningstekniske etat pålegger loven Oslo kommune å kontrollere at alle håndverkerfirmaer som pusser opp bad har tilstrekkelig fagutdannelse, realkompetanse, tilstrekkelige praksis og referanseprosjekter og at de har kvalitetssystem. Gebyret skal dekke noen av de utgifter kommunens har med en slik kontroll.
Gebyrene i Oslo er vedtatt av et bredt flertall i Oslo bystyre og gir fritak for gebyrer ved egeninnsats fordi det reduserer kommunens arbeid. Kommunen har ikke større inntekter fra gebyrene enn de utgiftene arbeidet med å følge opp det nye lovkravet medfører.
Byråden etterlyser informasjon fra staten om lovendringen. Plan- og bygningsetaten har gjort en stor innsats for å informere håndverkerfirmaer i Oslo, fagforeninger og andre om lovendringen, men vi når dessverre ikke lett fram til firmaer utenfor Oslo, skriver kommunen.