- Det bør foreligge en offentlig støtte- og finansieringsordning som er rettighetsbasert, slik at arbeidet med å gjøre flest mulig bygninger oppvarmet av fornybare varmekilder påskyndes, skriver generalsekretær, Åse Lekang Sørensen i Norsk Solenergiforening.
Se til andre land
Solenergiforeningen påpeker at vurderingene til Energiutvalget bør resultere i forslag til konkrete løsninger samt en plan for hvordan dette kan oppnås.
- Utvalget må finne eksempler fra land med lignende klimatiske forhold som i Norge der det er satset på fornybare energibærere som i minst mulig grad påvirker miljøet. Slike land er Sverige, Danmark, Finland, Tyskland og Canada.
I høringsuttalelsen heter det videre at prosessene rundt utbygging av fornybar energi må forenkles og statlige og kommunale eiendommer bør være ledende når det gjelder overgang til fornybar energi. Det vil gi et solid startgrunnlag formå etablere et mangfold av tekniske løsninger og muligheter til å bygge opp kompetanse.
Fremtidens energikilde
- Solenergi har potensial til å bli verdens framtidige hovedenergikilde og den kan fanges inn direkte der den skal anvendes. Dette er en klima- og miljøvennlig form for energiproduksjon som samtidig bidrar til lokal sysselsetting og industri. Energien fra sola kan benyttes på flere måter, skriver Lekang Sørensen.
Norsk Solenergiforening understreker at det i Norge må innføres rettighetsbaserte insentiver om produksjonen av solvarme og solstrøm skal økes. Banklån, subsidiering ved innkjøp og/eller per kWh produsert energi kan være slike insentiver.
Les hele høringsuttalelsen på www.solenergi.no