- Anlegget er levert til en enebolig i Asker med utleiedel. Boligen er på ca 350m2 og ble tidligere oppvarmet med elektrisitet ved hjelp av 2 stk Oso EP2-300 dobbelmantlede tanker, fordelt på hvert sitt teknisk rom for hver boenhet. Nå er det etablert nytt teknisk rom for begge enheter på vaskerom i hovedenhet, forteller han til VVS-Forum.

Leveransen består av en energibrønn på 180 m dyp, en 800 liter akkumulator bestående av to HeatAcc 400-TSS gjennomstrømstanker, en Høiax Freedom 10kW væske (vann) varmepumpe.

I tillegg til selve solfangeranlegget på 12 m2, montert sydvendt med 55°C vinkling, og en effekt på 5,5 – 7,5kW pr sol time.

- Solladning av energibrønn skjer med SP-600 koaksialveksler, og solladning mot brønn kjøres parallelt med varmepumpepumpe når solfangerne har en temperatur som er 6C høyere enn varmepumpens tur til brønnen som kan ligge i området 0 til -5C, forklarer Vegheim. Akkumulatortanker har førsteprioritet fra solfangeranlegg.

- Det som er viktig for at dette skal ha en hensikt er at det ikke er for stor vanngjennomstrømming i brønnen da energien fra solen som avgis i brønnen vil bli fraktet bort. Returen fra varmepumpen til brønnen vil alltid være lavere en temperaturen i brønnen, og man kan derfor si at varmepumpen kjøler brønnen, forteller han.

(Klikk på bildet for større format)

- Vi har koblet inn koaksialveksleren på tur til brønnen slik at solen løfter temperaturen så mye den klarer før brønnen. Dette er en veldig bra løsning fra april – oktober da ute temperaturen ofte kan overstige temperaturen i brønnen. Når solen er fremme og lader mer enn hva tankene kan lagre og man har mulighet til å forbruke vil solanlegget automatisk flytte ladningen til brønnen hvor energien lagres i fjellmassene rundt borrehullet.

- Det vil ikke være mulig å lagre denne energien over lengre perioder men det vil ha en god effekt på temperatursvingningene mellom dag og natt, fastslår Magnus Vegheim.

Han sier at når solen er svakere på høsten og våren vil temperaturen fra solfangerne ikke være høy nok til å overstige ønsket temperatur på tappevannet. Varmepumpen må derfor gjøre jobben alene, men kan da få tilgang på en høyere temperatur fra brønnen og samtidig ha en mindre kjølende påvirkning på brønnen om solanlegget lader samtidig som varmepumpen går, sier Magnus Vegheim i Hitech Energy.

Solfangerpanelet som er levert heter KS 2000 TLP og er et flatt panel som absorberer gjennom tynne kobberrør behandlet med en tynn sort metall overflate. Panelet absorberer omlag 95 % av tilgjengelig energi, og vil levere ca 80 % av energien til tanken. Panelet er dekket av en glatt flate med herdet glass, isolert mot underlaget og bygget inn i en aluminiumsramme. Panelet er vedlikeholdsfritt.

- Det er også foretatt innbygging av rørgater og overskap til varmesentral, sier Vegheim.

Han nevner at det senere kan installeres vedovn med vannkappe eller røykgassveksler med enkel tilknytting til varmesentralen HeatAcc.

Hitech Energy er en totalleverandør på energieffektive varmeløsninger og markedsledende på kombinasjonssystemer. Hitech Energy oppgir på sin hjemmeside at de er en totalleverandør av neste generasjons systemer for vannbåren varme og forbruksvann til husholdninger og mindre service og industribygg, og er bl.a. velegnet som erstatning av oljefyr i bygninger med vanlig radiatoroppvarming . Kjernen i Hitech Energy sin teknologi er en prisbelønt og patentert Akkumulatortank HeatAcc 400 TBS Multitank som produseres i Nord-Sverige. Tanken er mer varmeteknisk effektiv enn konkurrentene i markedet og kan levere høyere temperatur til vannbåren varme.

Et blikk inn i systemets mangfoldighet. (Klikk på bildet for større format.)
 

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: