- Vi har hatt stor etterspørsel etter et praktisk rettet kurs innen solvarme-teknikk. Vi har derfor i samarbeid med Brødrene Dahl og Skarland Press satt sammen et mat-nyttig opplegg, med både teoretisk og praktisk kunnskap man kan bruke på jobben neste dag, sier Knut Olav Knutsen i VVS-foreningen.

Rimelig energi
Selv om Norge ikke er kjent for solrike dager er det i perioder mye billig varme å hente rett fra solen. Brødrene Dahl har allerede installert sol-varmeanlegg på flere av sine avdelinger på Østlandet, og høster nyttig erfaring i investeringskostnader og mulige gevinster.

- Solenergi er spennende, og ikke minst i kombinasjon med andre energikilder er sol spennende. Kurset er primært rettet mot rørleggere, som både får teoretisk og praktisk undervisning. Under kurset går vi grundig tilverks, her får man lære og forsøke seg på praktisk montering, ved siden av å lære teorien om  systemene, sier Knudsen.

Bygget minianlegg
Til kurset er det bygget en miniatyrversjon av et standard solvarmeanlegg, som brukes i den praktiske delen. Her får kursdeltakerne mulighet til å skru på og undersøke anlegget, og lære hvordan komponentene henger sammen og fungerer. Som deltaker vil man få testet ut monteringen og igangsetting av anlegget.

Kursets teoretiske del tar for seg både oppbyggingen av anlegget, med komponenter, temperatur, sikring og systemløsninger, og kravene til et moderne solvarmeanlegg. I tillegg ser man på elementer som salg og markedsføring, prosjektering, dimensjonering, lønnsomhetsberegning og hvordan solvarmeanlegg kan kombineres med andre energikilder.

Innom fire byer i vår
Praktisk solvarme passer både for rørleggere og konsulenter, og er også relevant for andre som har interesse av solvarme. Kurset ledes av Jørn Bendiksen fra Brødrene Dahl og enten Knut Olav Knutsen fra VVS-Foreningen eller David Zijdemans fra Skarland Press. Larvik er første kursby, og her vil Praktisk solvarme holdes den 6. februar. Senere i vår følger datoer i Sandnes, Bergen og Drammen.

TEORI:
Krav til solvarmeanlegg, om solenergi og hvordan man omgjør den til anvendbar energi, solfangers orientering, solvarmesystemer og komponentene i et anlegg, sikring og temperatur, systemløsninger og kombinasjon med andre energikilder, prosjektering/ dimensjonering, lønnsomhetsberegning, salg og markedsføring av solvarmeanlegg.

PRAKTISK:
Hvordan du monterer og setter i gang et solvarmeanlegg. Kurset passer for rørleggere, konsulenter og andre som jobber med eller er interessert i solvarme.