Sparebank1 - bygget er helt unikt med sitt lave energiforbruk, og brukes nå som opplærlings case for energiberegninger i bygg. Ekskursjonen for de 16 NTNU studentene fra Energi- og miljølinjen er en del av undervisningen i faget Building Environmental Design and Engineering – Klimateknikk.

Den første kontorblokken i bygget stod ferdig i 2010, og hadde i løpet av det første driftsåret et energiforbruk på 65,9 kWh per kvadratmeter. Av det totale energiforbruket er to tredjedeler relatert til lys og annet brukerstyrt utstyr. Lysanlegget styres etter dagslys og er energieffektivt så det betyr at utstyr for brukere står for en stor del av energiforbruket.

Sparebank 1 bygningen ble bygget under TEK 07, men ligger langt under dagens byggeforskrifter som har et rammekrav for netto energiforbruk på 150 kWh.

Under ekskursjonen med studentene deltok også  Åge Skjåvik og Jens Petter Burud fra Caverion, og fra Sparebank1 Midt Norge deltok eiendomssjef Jørgen Løfaldli.

Caverion har levert alle tekniske isntallasjoner
- Vi har levert alt av tekniske installasjoner i dette bygget. Bygget har en helt spesiell ventilasjons- og klimakjøleløsning, som hovedsakelig bruker bygningskroppens evne til å absorbere overskuddsvarme i perioder med kjølebehov, sier Burud, direktør for teknologi og utvikling i Caverion.

- Bygningskroppen kjøles ned ved å kjøre ventilasjonsanlegget om natten. Dette fungerer veldig bra. Ved behov kjøres det mer uteluft på natten enn om dagen, for å kjøle betongdekkene ned. Det har vært et tilfelle hvor kjølemaskinen hadde en kort driftsstans. Da var det en ute temperatur på 30 * C, men innetemperaturen holdt seg stabil på cirka 26 *C, påpeker Burud.

Ventilasjonsanlegget er et lavtrykksanlegg med lufttilførsel i gulv i alle kontoretasjer. Det styres etter behov og styreparametere er CO2 og temperatur. Det er målt SFP-tall på under 0,8 i dette anlegget.

Prisen var ikke alt
For å få til et så energieffektivt bygg valgte Sparebank 1 Midt Norge å gjennomføre byggeprosjektet etter en samspillmodell.

Aktørene ble ikke kontrahert bare etter pris, faglig kompetanse og gjennomføringsevne var også viktige kriterier.

I samspillsfasen satt byggherre, arkitekter, entreprenører, forskere, brukere og rådgivere ved
samme bord for å finne de beste løsningene. NTNU/SINTEF deltok også aktivt i denne fasen med fagkompetanse og beregninger.

Det energieffektive bygget skal presenteres på Enova konferansen i morgen av Sparebank 1 sin eiendomssjef Jørgen Løfaldli.