Fullstendig stopp i nyboligsalget skriver Aftenposten. Totalt ble rundt 20.000 boliger igangsatt i fjor. Dette er et nesten historisk lavt tall. I etterkrigstiden er det kun i 1992 at ble det bygget færre boliger i Norge, ifølge Prognosesenteret, som har utarbeidet rapporten på vegne av Boligprodusentenes Forening som Aftenposten referer fra.

Nedgangen varierte imidlertid i størrelse i forskjellige deler av landet. Nord-Norge og Oslo-området ble verst rammet, med en nedgang på henholdsvis 52 og 51 prosent i 2008 sammenlignet med 2007. Sørlandet opplevde minst nedgang gjennom året, med et fall på «kun» 22 prosent.

Som samtlige andre tall om boligmarkedets utvikling den siste tiden, var det dystre tall foreningen, som er en interesseorganisasjon for boligproduserende bedrifter, presenterte i Oslo i igår (tirsdag 20.1).

Sammenlignet med kvartalet før, er tallene enda dystrere: Salget av nye boliger falt med 56,5 prosent fra tredje til fjerde kvartal. Totalt falt salget med 40 prosent gjennom året.

- En av hovedårsaken til at aktiviteten har vært lav, både på bygge- og salgssiden, er manglende mulighet for finansiering - både for utbyggere og kjøpere, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening til Aftenposten.

- Vi har banker som ikke gir lån, sier han.

Bankene stopper boligsalg, skriver Hegnaronline.no og viser også til Jæger som sier at dette fremstår som et betydelig problem for bransjen, og må løses før markedet kan fungere normalt.

- Hvis bankene ikke hadde sluttet å gi lån, ville markedet sett annerledes ut, sier Jæger.

Han mener boligmarkedet vil snu veldig raskt hvis det blir lettere for folk å få finansiering.

- På det tidspunktet vil også resalgboligene være borte. Så når markedet tar av, vil det være for få objekter i markedet. Dermed vil prisene stige raskt, mener Jæger.

Administrerende direktør Bjørn M. Birkeland i Prognosesenteret er forsiktig med å si hvorvidt markedet har nådd bunnen.

- Jeg snakket med en aktør som sa at han hadde hatt mer å gjøre de to siste ukene enn på de siste seks månedene. Om vi tar det som en benchmark, tyder det må at noe er i ferd med å skje, sier han.

Boligaktiviteten etter årets første uker gir signaler om at bunnen kan være nådd. Det store spørsmålet er hvor lenge markedet vil befinne seg på det lave nivået. Boligaktiviteten etter årets første uker gir signaler om at bunnen kan være nådd. Det store spørsmålet er hvor lenge markedet vil befinne seg på det lave nivået, skriver Bygg.no.

- Gitt en løsning av finansieringsproblematikken, vil 2009 totalt sett sannsynligvis bli et år med boligbygging på linje med 2008. En økning av salget må imidlertid skje, og dette vil også kunne berede grunnen for en ny vekst i 2010. Et scenario med en like tilbakeholden finansieringsvilje som vi har sett gjennom høsten 2008 medføre et bolig marked som tilnærmet kollapser, skriver Byggaktuelt.no og viser til en rapport fra Prognosesentret.

For en uke siden sa eiendomsmegler og partner Terje Tinholt i Nordvik & Partners  til Dagens Næringsliv at starten på 2009 har vært meget bra. - Vi har solgt eller fått anstendige bud på alle de 13 eiendommene vi har hatt ute på nyåret, sa han.

Han fikk mandag i forige uke oppleve noe, som før jul, ville vært utenkelig at det var omlag 100 stykker på visning i en tomannsbolig på Lilleaker i Oslo med en prisantydning på fem millioner kroner.

Også i Norges andre store byer kan man melde om en god start på 2009. EiendomsMegler 1 Midt-Norge i Trondheim har ifølge DN hatt en salgsøkning på 45 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Vi har hatt flere budrunder i løpet av de ni første dagene i januar enn vi hadde i hele desember, sier markedssjef Eirik Jacobsen i EiendomsMegler 1 SMN til DN.

Privatmegleren i Tromsø og flere eiendomsmeglere kan også melde om en lysere situasjon enn før jul.