Dette er blant resultatene i en studie Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjennomført på oppdrag fra NVE. I prosjektet ble oppvarmingsløsninger i boliger kartlagt og beskrevet, og NVE-rapport 2014 - 85 «Oppvarming i boliger - Kartlegging av oppvarmingsutstyr og effektiviseringstiltak i husholdningene» gir en god oversikt over utviklingen i husholdningenes valg og preferanser. Analysene baserer seg på data fra SSBs forbruksundersøkelse og tilleggsspørsmål om energi, innhentet i perioden 1993 til 2012. Analysen gir en oversikt over dagens oppvarmingsutstyr, og over hvordan dette endret seg i perioden 1993 til 2012.
Ikke overraskende er luft-luft varmepumpe og vedovn mest vanlig i eneboliger, våningshus og rekkehus, mens felles sentralfyr og fjernvarme er mest vanlig i blokkleiligheter. Rapporten viser også at de største boligene har gjennomført flere isolasjonstiltak enn de mindre boenhetene.
Mange boliger har termostat på ovn, men få bruker automatisk styringssystem for å senke temperatur på natt- eller dagtid. Likevel svarer mange at de skrur av lys og varme i rom som ikke er i bruk. Undersøkelser av husholdningenes adferd og holdninger viser blant annet at luft-luft varmepumper og vedovner er mer populære enn pelletsovner.
Last ned rapport NVE-rapport 2014 - 85 «Oppvarming i boliger - Kartlegging av oppvarmingsutstyr og effektiviseringstiltak i husholdningene»
SSB har kartlagt husholdningenes oppvarmingsløsninger
Færre boliger har ovn for olje eller parafin, mens flere har vannbåren varme. Bruk av varmepumper har økt kraftig. Nesten alle boliger har elektrisk oppvarming, enten alene eller i kombinasjon med andre løsninger.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover