Antall alternativer på innsamlig og utnyttelse av energi øker. Et vanlig tiltak i eneboliger er for tiden å konvertere sentralfyrer basert på olje til anlegg med varmepumpeteknologi. Men det er mange ulike ønsker, og dette merkes godt i ordreboka til rør–leggerbedriften CS Varme og Energi Teknikk i Sylling.
- Vi har gjennomført en rekke nyttige kurs og satt oss grundig inn i energi-teori samt hva som finnes av ny teknologi. Gode råd om valg av systemer sammen med praktisk erfaring er en fin pakke mange ønsker seg, vi kan i dag ta på oss alt av små og mellomstore energianlegg, sier Dag Christian Clausen i CS Varme og Energiteknikk.
- Vi å betegner oss selv som energirørleggere, hvis noen kan kalle seg det bør det nok være oss, sier Clausen.
Hele spekteret
Det er ombygging i villaer og større boenheter som utgjør brorparten av oppdragene i så måte for CS, der sameier og større energibevisste kunder som har finansiering og gode beslutningsprosesser er viktige kunder. - Det er mye å hente, både innen grunnvarme, jordvarme, luft, bio og sol, men det er ikke alltid teknologien lar seg tilpasse, sier Clausen, og sikter til at grunnforholdene betyr mye for hvor mye varme man kan hente i jordens dyp. Mange ser også på kostnader ved ombygging.
- Derfor er ikke pellets så aktuelt, det krever at man kan ta i mot en hel tanklast for at det skal lønne seg. Ikke mange har plass til det. Mange kvier seg også for luft til vann dersom støy kan oppstå, ikke alle er klare for å tørne ut en vintermorgen og hakke is. Selve behovet for varme er også viktig.
Solvarme er lønnsomt dersom det er stort behov for varmtvann på dagen, forteller Clausen, som nettopp har satt opp et anlegg med en ny type solvvarmesamler, en såkalt flatfanger, i kombinasjon med varmepumpe. En flatfanger gir mindre problemer med løv og barnåler, gir høyere varme og er litt rimeligere å kjøpe inn. Clausen opplever etterspørsel i forbindelse med svømme¬bassenger, idrettsanlegg og industri med dagsbehov for varmtvann.
Saken fortsetter under bildet:
Flatfangere gir mindre problemer med løv og barnåler, gir høyere varme og er litt rimeligere å kjøpe inn. Cl
- Solvarmesystemer er meget rimelige i drift, og mange er fascinert av mulighetene. Jeg tror dette vil øke sakte men sikkert, sier han. 


Stort nedslagsfelt
CS har som mange andre håndverkere de fleste av oppdragene i retningen mot Oslo og Bærum. Ombygging av oljefyrte anlegg innebærer total gjennomgang med rensing av systemer og påbygning med radiatorer og eventuelt gulvvarme.
- Det er store gevinster å hente her og anleggene er som regel tilbakebetalt på noen få år, sier Clausen, som kan fortelle at utskifting av radiatorer for mange er et godt alternativ til gulvvarme. Kostnad med endringer i bygg hører nemlig ofte med i lønnsomhets-beregningen for kundene.
- At lønnsomme investeringer ikke blir realisert beror ofte på at bofellesskap ikke har kompetanse eller man ikke klarer å bestemme seg, eller at det flytter inn nye folk i sameiet, og at man må ta hele runden på ny, forteller Clausen. Noen har også for dårlig økonomi til å løfte gode investeringer.
En gjenganger er at interesse for energisparing følger årstidene. På høsten er det alltid flere som henvender seg.

- Folk tenker kanskje ikke på at det tar tid å bygge energianlegg, og at den som bestiller i November går glipp av gevinsten, men dette er kanskje den menneskelige natur, og noe vi må leve med, sier Clausen.
- Vi har gjennomført en rekke nyttige kurs og satt oss grundig inn i energi-teori samt hva som finnes av ny teknologi, sier er Dag Christian Clausen i CS Varme og Energiteknikk.
Stadig flere energialternativer
Rørleggere med høy kompetanse på energisystemer har nok å henge fingrene i om dagen. En rørleggervirksomhet som virkelig satser på dette området er CS Varme og Energiteknikk i Sylling.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover