Støpejern har vært brukt som materiale i avløpsledninger siden slutten av 1800-tallet. Mer enn hundre år senere er støpejern det materialet som velges når kvalitet teller. Det er få produkter som kan vise til noe lignende. Den dominerende aktøren på det norske markedet har lenge vært KJ-MA System AS, som eies av Gustavsberg Rörsystem AB. Mannen som kan alt om dette er salgssjef Vidar Jensen, som har jobbet med MA-rørene siden 1990.

– Hvorfor kan et materiale fra 1800-tallet fremdeles hevde seg suverent i markedet anno 2008, Vidar Jensen?
– MA-systemet er det mest brukte avløpssystemet i næringsbygg over bakken. Plasten, som kom på 1970-tallet, har overtatt under bakken. Støpejernets sterke stilling skyldes at materialet har unike egenskaper. Det har dessuten vært gjennom en kontinuerlig utvikling, ikke minst de siste tiårene. De rørene du kjøper i dag er derfor vesentlig bedre enn dem som ble solgt da Oscar II fremdeles var konge. Men mange rør fra hans tid er fremdeles i bruk.

– Den beste attesten KJ-MA-systemet kan få, er referanselisten, fremhever Vidar Jensen. – Praktisk talt alle kjente bygg som er reist de siste tiårene har våre rør. Blant dem er Ahus, BI, Gardermoen og Radiumhospitalet. Til Ahus ble det levert Super MA, som har zink utvendig og dobbelt så tykt belegg innvendig. Dette er vårt største Anlegg til nå.

Et materiale med fortid – og en fremtid
Gustavsberg introduserte MA-systemet – muffeløst avløpssystem – i Sverige i 1968. De første installasjonene i Norge skjedde bare to år senere. Etter få år hadde MA-systemet tatt mer enn 60 prosent av støpejernsmarkedet i Norge.
– Jeg har jobbet med dette siden 1990, forteller Vidar Jensen. På den tiden hadde Gustavsberg lagt ned sitt støperi i Sverige og solgt det til Kina. Gustavsberg-Evalet tok over salgsansvaret, og rørene ble produsert av Kristiansands Jernstøperi AS, mens delene ble laget i Sverige. Kristiansands Jernstøperi, som ble etablert i 1948, består fremdeles. Det eies nå av danske Vestas, som er verdens største produsent av vindmøller. Rørproduksjonen sluttet i 2001. Nå får vi franske rør fra Saint-Gobain-gruppen. Disse rørene passer veldig godt til moderne kapping. Vi beskriver gjerne MA-systemet som 40 % rør, 40 % deler og 20 % koblinger.

– Hvordan er markedet for avløpsrør akkurat nå, Vidar Jensen?
– Det er litt rotete, med KJ-MA og Purus Joti som de store. Men markedet utvannes ved at grossistene driver egen import. Dertil kommer aktører som leverer rør direkte til rørleggerne, og det er Motek som leverer koblinger direkte på byggeplassen. Men det er vi som har kompetansen, ikke grossistselgeren.

KJ-MA systemets lydegenskaper blir bare viktigere i en tid da stadig flere rammes av støy, som er et alvorlig helseproblem. Enda viktigere for mange er det faktum at et avløpssystem i støpejern ikke brenner, og normalt kan monteres gjennom brannskiller uten at det foretas brannsikring med kostbare brannmansjetter. Støpejernsrør utvikler ikke giftige og korrosive gasser ved brann.

– Støpejern kommer best fra støymålinger og er det mest miljøvennlige materialet, fremhever Vidar Jensen. – Rør og deler er produsert av resirkulert skrapjern, og alt kan resirkuleres på nytt. Rørleggerne setter pris på den enkle montasjen. KJ-MA har hele spekteret, fra 40 til 400 mm. Støpejern er dyrere i anskaffelse, men plast må ha flere oppheng, og du må ha andre brannløsninger.
 

KJ-MA selger i år for 25-30 millioner kroner, ikke verst for en markedsorganisasjon som består av én mann. Totalmarkedet for støpejern er 85-90 millioner. Gustavsberg står for 90 prosent av markedet for avløpsrør av støpejern i Norden. Gustavsbergs totale MA-omsetning er på cirka 150 millioner kroner i året.

– Hvordan er markedet i disse krisetider, Vidar Jensen?
– Salget er ganske stabilt og bra, vi har ikke tapt terreng til plastsystemer. Nå har også ferdighusprodusentene begynt å ta inn støydempende systemer. Når vi skal fremheve MA-rørenes egenskaper overfor boligbyggere, gjør vi det gjerne med spørsmålet: Hvorfor bruker rørleggeren MA i sitt eget hus?

Ole Daniel Enersen