– Dette er et veldig gledelig vedtak som gir regjeringen en klar marsjordre, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

Vedtaket kommer etter at regjeringen ved nyttår innførte en ny byggteknisk forskrift, hvor krav til energiforsyning i bygg var fjernet og krav til energifleksibilitet i byggene vannet ut.

Stortingssaken ble drevet fram av et såkalt representantforslag fra Venstre og SV, som ble utgangspunktet for et kompromiss også KrF, Sp og Arbeiderpartiet kunne stille seg bak.


– Fordel for boligkjøpere
Lederen av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen (V), er godt fornøyd med at et flertall kom på plass.

– Vi har hele tiden vært opptatt av at vi ikke skal ta et steg tilbake, ikke bare i forhold til bruk av direktevirkende elektrisitet, men også i forhold til krav til utbygger. Det er også et viktig vedtak for å kunne videreføre den systematiske jobbingen til byggesektoren. Det er fordel for boligkjøperne at vi har miljøvennlige utbyggere som velger innebygde fleksible varmesystemer når de bygger, sier Elvestuen til Norsk VVS.

Det opprinnelige forslaget ønsket å videreføre arealgrensen for kravene på 500 kvadratmeter, men det fikk ikke flertall.

– At Stortinget vil ha en "lokaldemokratiparagraf" for bygg i områder med tilknytningsplikt for fjernvarme er derfor svært viktig. Det betyr at arealgrensen kommunen setter for tilknytningsplikten vil bestemme hvilke bygg som må bygges med vannbåren varme, sier Mellvang-Berg.

– Kjempestor seier
Norsk Fjernvarme har sammen med en rekke organisasjoner som Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), Røretreprenørene, Naturvenrforbundet, Bellona og Zero arbeidet for å få fram hvorfor det er nødvendig med krav til vannbåren varme i bygg. Vedtaket tirsdag ble derfor tatt godt imot i mange leire.

– Dette er en kjempestor seier for alle som det siste halvannet året har jobbet med å sikre fleksible varmesystemer og bruk av varmepumper, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP til Norsk VVS.

Varsler ny høring
I debatten før vedtaket i Stortinget, spurte Ap-representanten Stine Renate Håheim kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om hvordan regjeringen nå ville følge opp regelendringene i som stortingsflertallet ønsker.

– Disse forslagene krever forskriftsvendring og vil derfor bli sendt ut på høring, svarte Sanner