Varm luft som stiger kan skape luftbevegelse i naturlig ventilerte boliger når det er kaldere inne enn ute. Vindsug ved utløpet av ventilasjonskanalene er den andre viktige drivkraften for naturlig ventilasjon. Også vindtrykk ved friskluftinntakene bidrar til å skape luftbevegelse.
Avkast over tak
I naturlig ventilerte boliger kommer frisk luft inn gjennom åpninger i klimaskjermen, og går ut gjennom ventilasjonskanaler eller vinduer. Kjøkken, bad og eventuelle andre våtrom må ha avkastkanaler med åpning over tak for å sikre tilstrekkelig luftskifte. Drivkraften er lav sammenlignet med mekaniske anlegg, og derfor er det ekstra viktig å minimalisere trykktap i avkastkanalene. De bør ha store tverrsnitt og få retningsendringer. Horisontale strekk bør unngås, og ingen bend bør ha høyere vinkel enn 45 °, ifølge Ventilasjonsteknikk I av Sturla Ingebrigtsen.
Ujevn ventilasjon og ingen filtrering
Drivkreftene avhenger av værforholdene, og derfor varierer ventilasjonen tilsvarende. Er det liten temperaturforskjell ute og inne samtidig med at det er lite vind, kan luftskiftet bli for lite. Det motsatte er tilfellet med lav temperatur, og mye vind kan gi store drivkrefter og tilhørende trekkproblemer på grunn av store luftstrømmer. Naturlig ventilasjon begrenser også muligheten til å filtrere friskluft før den tas inn i boligen.
Store varmetap som må kompenseres
Den største utfordringen med naturlig ventilasjon er at løsningen ikke har varmegjenvinning, og det gir store varmetap. I prinsippet er det mulig å kompensere for dette med andre tiltak som økt isolasjon, begrenset vindusareal og bedre komponenter. Gaia Arkitekter har prosjektert en rekke boliger med naturlig ventilasjon, blant annet i Økolandsbyen i Hurdal.
Vanskelig med nye energiregler
Naturlig ventilasjon er viktig for konseptet, og derfor har Gaia Arkitekter jobbet intenst med de nye energireglene. Den siste innstrammingen gjør det enda mer utfordrende å komme innenfor energirammekravet.
Det er en vanskelig øvelse å fintune alt fra bygningsvolum, form, vindusorientering og størrelser. Med våre hustyper klarer vi å regne oss innenfor rammekravet med naturlig ventilasjon, forteller Rolf Jacobsen. Det krever grundige beregninger for alle detaljer.
Det er ikke mye å gå på, så jeg tenker at energikravene gjør det nærmest umulig for de fleste å få til naturlig ventilasjon, mener Jacobsen.
Vurderer varmegjenvinning
Så langt har Gaia arkitekter klart kravene uten varmegjenvinning, men vurderer alternativer som avtrekksvarmepumper. Med små systemer kan en del av et hus kobles til og sørge for varmegjenvinning.
Vårt konsept er enkelt og naturlig. Vi ser hvor langt vi kan drive det, men setter ikke prinsipielt en strek ved naturlig, sier Jacobsen.
Fordeler med naturlig ventilasjon
Rimelig å installere
Krever lite vedlikehold
Gir ikke støy
Trenger ikke strøm for å fungere
Ulemper med naturlig ventilasjon
Høyt varmetap fra ventilasjon
Begrenset mulighet til å filtrere tilluft
Ventilasjonen varier med vær- og vindforhold
Kan gi trekkproblemer ved luftinntak
Støy fra omgivelser
Kilde: Lavenergiprogrammet
Termisk oppdrift er en av drivkreftene for naturlig ventilasjon. Illustrasjon: Kompetansebiblioteket.no.
Termisk oppdrift er en av drivkreftene for naturlig ventilasjon
Termisk oppdrift og vind er de viktigste drivkreftene for naturlig ventilasjon, og derfor vil luftmengdene variere med værforholdene.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover