Tildeling av konsesjon betyr at man nå kan man nå kan starte en detaljplanlegging med tanke på en investeringsbeslutning. Konsesjonen omfatter sentrumsområdet og eksisterende og planlagt industriområde mellom Stangnes og Kanebogen sør for sentrum.

Det er planlagt utbygging av et fjernvarmeanlegg med en effekt på ca. 22 MW (inkludert grunnlast, topplast og reserve). Årlig energileveranse er estimert til 33 GWh i løpet av 10 år. Grunnlast planlegges dekket med bruk av en biokjel med flis som brensel. Første leveranse av varme er planlagt i 2010. Totale investeringer innenfor en tiårsperiode er estimert til ca 100 millioner kroner.

- Statkraftkonsernet har store ambisjoner om å vokse innen fjernvarme, og satstingen skjer med utgangspunkt i den fjernvarmekompetansen som er bygget opp i Trondheim, sier Bjørn Hølaas, administrerende direktør i Trondheim Energi.

Bruk av fjernvarme er i tråd med både nasjonale og kommunale mål for økt bruk av fornybar energi. Fjernvarme gir normalt mer miljøvennlig energileveranse enn om den enkelte benytter tradisjonelle energibærere. Bruk av bio og gass reduserer også behovet for elektrisk kraft til oppvarming, og reduserer belastningen på eksisterende strømnett.

- Det er svært gledelig at vi nå har fått konsesjon til å bygge ut fjernvarme i Harstad, sier Steinar Asbjørnsen, administrerende direktør i Trondheim Energi Fjernvarme. Med over 25 års erfaring med fjernvarmevirksomhet i Trondheim står vi godt rustet til å bygge og drifte nye fjernvarmeanlegg. Vi ønsker å være en attraktiv samarbeidspartner innenfor fjernvarme og en utbygging vil skje i samarbeid med lokale myndigheter og andre lokale aktører.

Fra årsskiftet tok Statkraft, via sitt datterselskap Trondheim Energi, over fem fjernvarmeanlegg i Sverige fra E.ON. Disse anleggene har også biobrensel som grunnlast.

Trondheim Energi har også søkt konsesjon i Narvik, som nå er til behandling i NVE. Varmebehovet i Narvik og Harstad er omtrent like stort, og det planlegges investert i relativt like varmesentraler og samme type distribusjonsnett. Det forventes å oppnå stordriftsfordeler og synergieffekter ved etablering av to relativt identiske anlegg i både Harstad og Narvik, med påfølgende reduserte investerings- og driftskostnader.

Trondheim Energi er et av landets ledende energiselskap. Selskapet produserer, distribuerer og selger elektrisk kraft og fjernvarme. Selskapet har en betydelig fjernvarmevirksomhet, og 30 % av oppvarmingsbehovet i Trondheim dekkes av fjernvarme. Trondheim Energi er en del av Statkraftkonsernet, og har ambisjoner om å vokse innen fjernvarme i Norge og Sverige.