- Vi  håper at Vedum endrer utlånsforskriften, slik at flere kommer inn på boligmarkedet og kan kjøpe egen bolig, sier Nina Solli, adm. direktør i NHO Byggenæringen.

Det siste året har Norge hatt den laveste igangsettingen av boliger (justert for befolkning) siden Lillehammer-OL. Utlånsforskriften er en av flere faktorer som bidrar til å dempe etterspørselen. Boligprisene har samtidig økt mer enn inntektene over lenger tid, men særlig de siste årene.

Dagens utlånsforskrift er et for stort hinder til å komme inn på boligmarkedet og opprettholde eierlinja. NHO Byggenæringen registrerer at Finanstilsynets forslag til ny utlånsforskrift ikke bidrar til å løse problemene i boligmarkedet, hvor det i årene fremover ferdigstilles 40 000 færre boliger enn behovet.

NHO Byggenæringen mener det er svært viktig at Finansdepartementet nå lytter til boligbyggernes innspill i arbeidet med å fastsette ny utlånsforskrift.

Solli trekker frem flere forslag til ny utlånsforskrift:
- NHO Byggenæringen har løftet behovet for økt fleksibilitetskvote for bankene, lavere stresstest og at man må justere forskriften slik at den hensyntar de lavere drifts- og vedlikeholdskostnadene i nybygg og energioppgraderte boliger, fortsetter Solli.

Innretningen på utlånsforskriften som Finanstilsynet tar til orde for må omarbeides. I tillegg må regjeringen finne andre måter å stimulere til økt boligbygging for å unngå en tiltagende boligkrise i Norge.

NBBL:
Bård Folke Fredriksen, adm.dir. i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) uttaler i sin første kommentar til Finanstilsynets forslag til utlånsforskrift, at det helt feil å ikke gjøre noe med forskriften nå.

- Videreføring av forskriften er feil medisin når den rekordlave boligbyggingen tilsier endringer. Forskriften må bestå, men med nødvendige lettelser. Dersom regjeringen følger tilsynets anbefaling blir det ikke lettere å kjøpe sin første bolig, og regjeringen bidrar ikke til å få fart i helt nødvendig boligbygging, sier han.

Redusert egenkapitalkrav, økt fleksibilitetskvote og avdragsfrihet på en større del av lånet ville gitt flere mulighet til å eie egen bolig, samtidig som finansiell stabilitet ville blitt opprettholdt. Bankene ville fått et større handlingsrom for faglige vurderinger basert på den enkelte låntakers økonomi. Finanstilsynets forslag tar ikke hensyn til dette.

- Når folk med jobb og evne til å betale ned på boliglånet avvises fordi de ikke har nok egenkapital eller foreldrehjelp, bidrar politikerne til økt sosial ulikhet og undergraver samfunnskontrakten om at folk skal kunne eie sin egen bolig her i landet. Det er alvorlig, sier Bård Folke Fredriksen i NBBL.