Historien til «rør-i-rør»-systemer begynner i 1987 da en av de første systemene ble installert i regi av Byggforsk. Systemet ble raskt populært og vokste til et stort marked over få år. Allerede på den tiden begynte miljøet på Byggforsk og se på ulike testmetoder for å sørge for kvalitet i markedet.
– Helt frem til 80-tallet brukte man vanligvis kobberrør som etter hvert korroderte og ga lekkasjer. Bransjen forstod at man ikke kunne fortsette med materialet og byttet til Pexrør som var mer driftssikkert. Men siden Pexrør lett kan skades måtte vi finne et materiale som kunne beskytte rørene. Vi fant da ut at varerør, som hadde eksisterte lenge på kontinentet, egnet seg godt til beskyttelse av Pexrøret. Med et varerør ble det også enklere å skifte Pexrøret, og om det var tett i begge ender kan man lede lekkasjevannet ut. Det var starten på «rør-i-rør»-systemer og etableringen av testmetoder i Norge, sier Lars-Erik Fiskum, seniorforsker i SINTEF Community.
Med TEK97 kom det et krav om at lekkasjer ikke skulle medføre skader og skulle synliggjøres, og at rørene skulle være utskiftbare.
– Etter Tek 97 ble det slik at om man fortsatt ønsket skjult rørføring var det bare «rør-i-rør» som var aktuelt. Man kunne fortsatt bruke kobberrør, men da måtte det ligge utenpå veggen. «Rør-i-rør» var et nytt og bedre rørmateriale som reduserte lekkasjerisiko og samtidig kunne være skjult. I større bygg har man sjakter hvor man enkelt kommer til via luker, men i boliger er «rør-i-rør» et godt system som oppfyller kravene på en enkel måte, sier Fiskum.
Testting av rør-i-rør på Sintef laboratoriet. |
Kontinuerlig utvikling av testmetoder
Han forteller at de første testene var enkle, men etter hvert som de lærte mer om de ulike systemene og svakhetene, ble testemetodene strengere.
– I begynnelsen av hadde vi en enkel testmetode utviklet her på SINTEF og etter hvert ble det utviklet en nordisk test, NT VVS 129. Vi utviklet også denne testmetoden som fungerte godt i mange år, men den opphørte etter hvert.
– Vi hadde en del trøbbel med varerør rundt 2010, og så at vi måtte stille strengere krav i testmetoden. Det var da vi utviklet SINTEF Test method 2 «Pipe in tube system» som brukes i dag. Metoden inneholder blant annet prøving av varerør, veggbokser, fordelerskap og utskiftbarhet. Denne metoden er også revidert og har fått tillegg gjennom årene.
– Problemet er at en produsent som leverer både til Norge og Sverige må gjøre to prøver. Vi har de samme produktene og håndverkerne, men ingen felles testmetode. Nå er vi godt i gang med å utvikle en ny felles testmetode og håper å være ferdig i løpet av 2025.
Fiskum forteller at SINTEF er størst på testing av «rør-i-rør» i Norge.
– «Rør-i-rør»-systemer består av enkeltprodukter og andre nordiske land har testet enkeltproduktene, mens vi er opptatt av å teste hele systemet. Svenskene har heller ikke krav til at rørene skal være utskiftbare. Det er forskjeller mellom landene, men om svenske hadde stilt krav om utskiftbarhet kunne de brukt vår metode.
– Her i Norge har vi 13 godkjente leverandører av «rør-i-rør»-systemer og har kommet lengre enn svenskene på området. I Sverige er det godkjente fordelerskap, men det det betyr ikke at varerør og annet inne i skapet er godkjent. Nå jobber vi med å utvikle en felles testmetode som skal godkjennes i begge landene, sier han.
Anbefaler lommehåndbok for håndverkere
Selv om «rør-i-rør»-systemer er svært sikre i drift, anbefaler han alle rørleggere å sørge for at de monteres riktig.
– Det viktigste er at håndverkerne leser monteringsanvisningen og produsentene har også egne kurs på løsningene. Det er også viktig å vite at det kan være små forskjeller mellom monteringen av løsninger fra ulike leverandører. Mange rørleggere er ikke klar over små endringer som kan ha stor betydningen. Jeg tror mange rørleggere må lese monteringsanvisning grundigere. Jeg mistenker at det går fort i svingene og at mange eksempelvis ikke klamrer røret godt nok fordi de ikke har riktig verktøy tilgjengelig.
– Om alle rørleggere leser lommehåndboken og monteringsanvisningen for de enkelte systemene er mye gjort, avslutter Fiskum.
Les Lommehåndbok for montering av «rør-i-rør»-systemer fra SINTEF.